恐怖片 咒 好似俾人吹大咗

554 回覆
305 Like 119 Dislike
有玩開恐怖game就知電影恐怖極有限
有閪成千人咩,幾百個都唔知有無....再講影住個閪咁方便的話,陳家啲一早做左啦…洗乜又羊又豬又雞又青蛙
咁啲尻咁串嘅蟲蟲點解釋?
悶撚到仆街飛撚左大半套咁睇
網路世代啲嘢一傳十十傳百㗎啦
有人知某條片睇完會撞邪,仲唔即刻share出去玩鳩自己啲friend咩
其實有陣時真係唔明呢啲神佛世界
往往啲咩邪神啊,鬼啊,魔啊,總之邪果邊就咁鬼死勁
正果邊啲神呢,你平時點拜啊,點求佢啊佢都唔會現身嚟救你
所以有時拜神都唔知有咩用
如果好似上面咁講,廟入面班神轉晒面係怕咗佛母
咁呢班神拜嚟都係廢嘅

倒不如炸咗成個地道,炸埋個佛母像反而重可能搞得掂
片尾仲要話呢段片係獻俾佢個女
真係cls
有無咁誇
蟲我理解係代表佛母既咒力
所以朵朵係廁所嘔左葉同蟲出黎代表佛母勝過廟祝
(純個人理解)
其實蟲蟲同密集恐懼症有千絲萬縷既關係
睇過蛆既片會發現佢地既洞係好密集
而且用我個人既感覺(本身都有密集恐懼症)
戲𥚃面皮膚潰爛個啲位真係好似啲蟲轉出黎
呢套真心笑片嚟
懶係打破第4面牆
套野見到好多恐怖片同game嘅影子
唔踩大眾點顯得自己突出見解
咁可唔可以話連登 其實就係成功嘅關鍵
不速之嚇冇得輸
其實大家可以預測佢可能會有下集,一個咁撚蠢既老母其實唔難理解係為左舖排第二集,而個切入點好明顯係成條村啲人走晒佬仲棄左個𡃁妹喺荒地...
但唔知點解又要壞壞用呀女一齊去揾佢,好有可能係佛母食完一邊耳仔唔夠喉要食埋另一邊....

(講笑姐)個𡃁妹身份就係第二集既起點都唔定...因為佢個身份根本無乜交帶過,9 成9 係搶返來啦...
佛母個樣究竟係點樣? 好似個水晶洞咁款果個係最尾個幕?
恐怖片唔恐怖 去睇故事

笑片唔好笑又係睇故事先?
應該咁講啦,通常恐怖片一俾人讚,未睇嘅人就會以為「仆街,一定好撚恐怖/一定會嚇撚死,套戲一定好多嚇人位」
當個人有呢啲期待,佢走去睇呢一套電影就一定會覺得無聊呀,好悶呀,無心機睇落去。因為咒可以話無乜恐怖位,最恐怖個啲都放唒入trailer。你想比佢嚇一嚇,睇條trailer就得,唔好唒自己時間。
所以單純當咒係一套for嚇人嘅片,佢就一定係唔合格啦。

但如果你當佢係一個正常片,咒可以算係近幾年出色嘅。
第一就係佢嘅互動,好少會係恐怖片呢個category見到,最正係佢條plot 又可以解釋返,特別一讚佢ending個互動(黑bg放個大符號圖案,跟住轉白、令觀眾睇到殘影,同時用音樂洗你腦,將成件事放入你個腦)

第二就係佢避開 「拍攝者唔撚走?」呢個問題,好多時睇第一人稱拍攝嘅恐怖片,都會有個問題「仆街仲影?咁撚恐怖仲唔走?」「屌佢鬼上身你仲唔走?仲影?」。例子太多就唔洗講,但係咒好簡單就完左呢個問題,出到條橋玩呢種形式又唔怕被人屌。同時都更完善老母個人設,點解成日拍人,點解要叫人係鏡頭自我介紹(問佢咩名),因為由一開頭佢就想累死其他人。

之後就係佢嘅細節好多,但奈可佢電影搵唔到角色去解釋返,有啲位你會想知下文(例如條村係咪滅咗?滅村咁大件事但無人封返個山洞?),好多嘢要事後睇返 導演講解 先知唒原來所有嘢,女主打碎啲鏡係有解/山洞咁多鏡係有解。睇完講解會加咗分,但呢個都係敗筆之一,唔應該要觀眾事後問咁多問題。仲有一個敗筆就係個劇情發展,有啲位未夠好,例如啟明走去搵和尚,其實和尚應該會同佢講「之前有個大肚婆都問過同樣問題」,但係電影入面又無講,如果最尾有個scene係啟明拍片問女主「點解你要咁做?所有嘢係唔係一個局?你係唔係由一開頭就想害我?」咁樣嘅話,女主個人設又再正啲。為左個女而去害其他人,「火佛修一 心薩嘸哞」個concept就更加出。

所以中立咁講,你話係唔係吹大咗,我覺得唔係。只係本身人有前設,覺得恐怖片要夠嚇人先叫好。你係要嚇人,咒係not good。你係要特別嘅,劇情向又有少少恐怖氣氛,咒係good嘅。「你怎麼看待世界的形狀,世界就是什麼樣子」。

利申:讀media,打得太長sor9。
marf一開始冇樣得才華
連登仔:嘩 好正 贏硬啦
collar出黎
連登仔:好撚樣衰
老老豆豆 今日睇到差啲瞓著
成套嘢最恐怖係啲密集恐懼症
首先佢係一套恐怖片 已經唔算成功

一係你話佢唔係賣恐怖 賣其他 咁咪得囉
人性恐怖佢又去唔盡
鬼怪恐怖直頭九流
氣氛更加係帶你唔到入套戲
好?

劇情戲還可以
恐怖片? 唔合格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞