22/23 Non-Jupas 專區[5] -人人有書讀

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
想問吓year one business gpa 3.9
英文2 未考IELTS
有冇機會入到頭三大business? 如果入唔到嘅話,有冇機會入到城大理大一啲比較出名嘅 business 如 a&f?
小弟認為自己考到IELTS嘅機率非常渺小 亦都無從入手ielts 所以希望搵到一啲唔需要IELTS但又唔太差嘅科
有冇巴打可以推介下
3大一定要 Ielts
城大理大都入到
如果keep住都係咁上下Gpa就入到
如果英文無3 Ielts係三大同poly 一定要考
city bu 唔肯定要唔要3

建議就快啲操ielts算 重有時間
册你老母
唔係City先係一定要考咩 Poly大部份都好似唔使
唔係啦 poly呢樣捉得好緊 你year2入去都要你考
gg
入嚟跪拜一下Offer God

Year 1 Asso Science想升Year 1City Biological sciences,早排由pending decision (quota full)變咗on waiting list,仲有冇機呢排食N手City U offer god
最好考返ielts同igcse
City business dse 4 or ielts 6.5 are preferences
想請問而家係咪冇分early round 同late round報名先後咁計,現階段純粹睇gpa派?
3.4都冇書讀?
大約係 2.9 + 2.9 + 4 /3 = 3.26

首先要要爆到4
唔係2.9+4/2=3.45?
唔係
3個sem,所以係3個sem 加埋除3
大撚鑊
3+3.56
下個sem點算
計埋credit ,即係你cgpa ~3.28,努力啲拉返上3.4 最少都有水泡啦
3.3商科有冇水泡
商科3.3 好似有啲低

可以考慮下poly itc,每年都收好多人
沉左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞