22/23 Non-Jupas 專區[5] -人人有書讀

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
我見tg 谷嗰邊咁講 應該可以

IGCSE有分Cambridge同Edexcel, Cambridge果個會難啲 而Edexcel果個係好易 你識講中文基本上都考到9分

Edexcel係一份卷考Reading Writing Listening
Reading 係比篇短文 跟住再答番MC 題 或者一啲供詞配對咁
Writing 係寫 150字嘅文 啲題目都係好簡單 「今天假日,寫低你去公園見到啲咩」之類
Listening 播幾段對話「小美,你去哪?我去吃飯」 條MC題目就會問小美去做乜

Listening同Reading都係題目係英文 不過篇文同錄音係中文

所以係完全唔洗部署 拎定錢同準時報名就得
可以啦
依家應該係CGPA
Cgpa 其實代表咩
2個sem 加埋嘅平均gpa 定係conditional offer 裏面佢定嘅gpa requirement
前者
多謝CHING,本身問係因為我知道佢地office唔開,但係之前見無人覆,自己心急掛號寄左
輕輕一推
Cityu真係乜都無通知其他u已經註曬冊

到今日仲未有任何消息
Ling u 都就reg 科了
係咪比個職員水左
臨近8月正常嚟講都係兩三個工作天會比offer但我都有聽過咁講完最後冇出offer嘅case
咁我玩能猿了
7月先apply LU socs,收到offer機會係咪好微?
Edu新科 heritage education 同 poly bics 大家會點揀
想知正常poly學系打電話黎比offer

Accept咗之後admission幾時先正式send email黎
20幾號先係registration day
3號就online reporting day
我想問下補交Ielts資料去polyu到,係咪send去ar.ug@polyu.edu.hk
想問吓民政事務署去宣誓之前要填嘅嗰份嘢(誓章/確認表格),係要自己喺屋企同咗先,定係到時到場佢會俾你填
含大有冇谷
去到填/填定去都得
佢會有form 比你
比啲時間 accept咗就唔洗驚
輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞