移左民去英國一年半 你問我答

733 回覆
177 Like 38 Dislike
可能真係我比較少見識

真係好多香港人

好多香港家庭

仲有,屌佢老味 成日封路

一封封成條街

剪過草都要封路屌佢
靚波
咁走得好走
最緊要唔好後悔
無人叫你買啲land rover 大車跑車嘛
無錢入油又驚手車屎
買啲細CC車仔已經兩個世界
最重要避開搭巴士班人
同埋減少喺啲橫街窄巷行而賴嘢嘅機會
香港野食真係咁吸引咩?
我接近三年半無認真響香港行
講真如果d東亞國家捨得開關,要我搭十幾個鐘機我去日本台灣都無大興趣返香港
我冇後悔到 只不過好似係我上面咁講

大家而家可以有其他地方選擇嘅時候真係要諗吓
過嚟英國係咪適合你哋特別係Birmingham呢個城市

分享咗好多我自己個人嘅睇法希望對大家有用

其實都仲有好多野未分享到

𣎴過我又諗唔到係乜
長知識了
好好 我考慮下

不過我唔係有錢嘅人我同屋企人都係租緊樓

我又想讀書

所以買車可能會遲少少先
英國啲路最閪係好撚多pot hole 無人整
好似地雷陣咁
香港人移民溫哥華.多倫多歷史超過30年,港式飲茶食飯真係同香港冇分別,重點係價錢差唔多冇英國咁貴!
第幾個reply
你講得啱其實我返香港最主要目的係想探番香港啲朋友

如果有得揀嘅

我會想叫我啲朋友一齊去旅行譬如去日本咁都可以

但係希望有一

日我未來同我伴侶穩定咗落嚟結婚啦

我會想帶佢去香港睇吓我成長嘅地方

點樣都好我都係一個香港人
Settle down有多重意思例如安定落嚟
好似成日出去蒲出去溝女嘅人終於成家立室都係settle down嘅一種

Settle in 就係適應新環境新事物
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/settle-in

我都係嚟到返工d同事成日問我”How are you settling in?”先知係咁用無意挑戰
唔好意思太多了我記得前面個幾個嚟

唔緊要我答多你一次啦

我返緊part-time

所以唔使交稅所以人工好高$100個鐘

不過我以前返個fulltime

試過 before tax 26000

After tax 20000
講下食講下同人相處

不過重點係d KOL聽下好啦
自己做research重要好多

我早幾日同個前議員吹水
佢話都見過有家庭賣晒香港樓咁過來買樓
但係住唔慣又賣左英國樓返香港

英國冬天係幾辛苦,始終大家唔慣咁早天黑
去到夏天又成八九點都未天黑
其實重點係個人來到英國可能好悶
又唔落pub,又唔睇波,又唔識英文
或者剩係睇香港電視
搵到邊行嘅工?
啲黑鬼好興拎住個speaker 大大聲播rap
啲人講電話又好鐘意開speaker
跟bob叔星星師傳都學到好多整法
而家多左時間試唔同菜式
香港嘅野(只計physical )變得太快
其實當所有餐廳店舖什至地標都成日變或消失
離開幾年已經好陌生

我對香港歷史好有興趣,但感情就唔算深

子女都英國出世,應該父母年紀大到不適合遠遊先會返下去(佢地好鍾意去旅行,應會探我)
睇錯£100
黎曼城啦
但深水埗不嬲雜
小弟都係伯明翰,但同你感覺好唔一樣
我覺得多南亞多印度其實睇你住邊度,我去倫敦都覺得好多好唔安全,仲好密集。
不過呢啲都係個人觀感,你都講咗好多fact出嚟我都認同。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞