移左民去英國一年半 你問我答

733 回覆
177 Like 38 Dislike
搵唔到工邊度都唔會好 (除非你大L把錢)

返工我啲同事好驚我話佢地歧視
專登遷就我
搞到我沉船
其實預早買可以好平,加行李都平,係d 位真係同飛機一樣窄
一次巴士都無坐過
寧願call uber都唔坐巴士
咁不如南下算啦

太北有啲人會難搵工
雖然開始多remote office 工

但目前感覺northern england啲人一般係nice 啲
scotland未去過唔知
但去england做嘢嘅男人我就食左幾個,人品都ok
態度正確

首先自己唔好歧視人
其次係無意間強調下自己係minority ,等其他人唔敢撚你

*只限大公司,華人公司/蚊型公司不適用
係咪淫好多 好主動 鍾意狗仔式多d
有peaky blinder 睇住喎
住左liverpool一年
幾好
住得開心
又都叫做d local幾nice
係要聽得明口音有難度

有球賽就會放煙花
同埋都幾嘈
都要嘅地方安全同埋歧視問題唔嚴重嘅
其實除咗倫敦之外,要選擇一個比較生活指數平嘅我覺得Manchester好好。
遇到嘅人大部份都好nice,有禮貌,工作機會又多。
缺點可能係條街有少少污糟同埋係工黨嘅天下
幾年前未搵到野做咩都要慳
來回uber 點都貴過巴士
冇錯
因為係英國會搭巴士既人
真係普遍比較基層
怪人比例多
仲有去完tesco/sainsbury買完野勁重拎住去坐巴士都想死啦
有車真係好撚正
食男人
明明我同佢地開會吹足五粒鐘都ok
一去到嗌交位
我就同老細講
話我母語唔係英文
反駁唔夠佢地講嘢快
之後老細就出聲叫佢地自己收歛吓

個個好似死狗咁
然後我就同老細反映
佢地對我好好
咁佢地條氣又順番
搵到工先定落腳點最實際
不過見呢年幾d新黎嘅好多都好勇
有細路就可能要揀定,無嘅就落腳住邊都一鳩樣
幾時都係搵食緊要
想知著利物浦波衫係Manchester City打橫行一條街
會唔會有事?
一落腳就住傳統高尚靚區就無所謂
否則邊搬邊搵算吧啦
附近啲人唔好,日日對住真係好sad
伯明翰睇地區啦!
B10 嗰邊真心痴撚線!
好感恩係連登係可以同都人理性討論

我自己係有少少既坦白 我唔鐘意 印度野食

但我衣家女朋友係一半印度血統

加上我前女友都係

所以我真係冇你地諗到咁嚴重

我都有認識到啲南亞裔人士係好人加性格好

但小數

我喺香港又返過一份工要接觸好多南亞裔人士

我都有不少南亞裔人士嘅朋友

我可以講香港嘅南亞裔人士係好過Birmingham 既好多

加上連我啲女性朋友加女朋友加前度都話

唔鐘意英國既南亞裔人士

我會相信佢地加我見到既野囉所以

Btw我喺呢度club識到個識講廣東話嘅南亞裔人士

超正
點解要咁做

朝早會俾人撚下
日落後就唔敢講,祝你好運
我會覺得你係香港享受嘅嘢係比起喺英國嘅唔同

而大多數香港人係鍾意享受英國帶嚟嘅好處

例如好寧靜好舒服嘅環境
坦白講我一開始都有呢個諗法

但我發現咗喺Birmingham住

真係要出去識多啲人先至享受到英國嘅生活同文化

呢度啲人真係好鍾意去pub

去傾計,clubbing ,enjoy music

咁就冇架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞