移左民去英國一年半 你問我答

733 回覆
177 Like 38 Dislike
真係諗清楚
屋企人幾年前多倫多讀書 又悶又辛苦 depression quit u 返咗香港
不過而家嚟到英國都係繼續屌英國
咁世界係有唔同嘅人種呀嘛

咁佢俾得呢啲名就係比你嚟分㗎啦

但係我嘅意思係話多南亞裔唔緊要佢哋唔尊重呢度嘅文化

都有部份嘅南亞裔人士好有英國紳士嘅文化嘅

但係好多刻板印象就係你過到嚟英國就係面對好多白人囉

我想講並不是
鬼妹對華裔男會有興趣既咩?!
點解你打字行行都要隔行
反五日每星期50小時左右,係比其他外國工辛苦。
不過我自己覺得比起香港我現家舒服好多,始終反五日,係食野好認同你香港多野食好多。
其實我唔知你咩邏輯

呢個只不過係我嘅感受姐

我後尾同我解釋返其實好多人都好好嘅

但同時都話好多人都係好雜囉
香港人好鍾意投訴,要人正式道歉,我覺得完全係cls 行為同埋開口成日講種族,希望佢地唔會用英文都係咁講野

新黎嘅好多根本對西方文化零了解,對原本響度嘅香港人圈子都有衝擊,不同嘅行事方法會影響本地人原本對香港人嘅印象(如成日要人道歉之類)…

香港人間好似關係仲疏離左,人太多,以前人少反而會大家去認識、照應新黎的人。同埋而家咩人都有,當然好多好高質,但相對亦有好多以前無可能會移民嘅人出現。

太多相同背景嘅人湧現,好多為搵食可能會走捷徑,唔老實,變相更加唔會見係香港人就走去認識下。

至於我個人就無咩大分別,都係返工放工湊細路。係怕太多人唔識規矩會整臭香港人個名,同埋根本唔知幾多人真係會長住。唔好大量湧入我住個頭就ok,唔想一出街就全部都香港人
建議你開舖頭賣嘢食

我會去幫襯
冇錢留係香港
我都準備同條女去睇

希望呢個英文唔會太難
我咁都5毛 你睇我早幾日開po

講反話抽水就5毛
Book左字幕場
鬼人嗌黑人做.... black guy or 力架?
可以生,夠錢用就可以

認真答一個full time 一個pt
長老都可以係廢的
師兄你有冇睇清楚啲

我冇歧視。。。

可能我似住喺深水埗嗰個言論令到你覺得我係

我只不過打個比喻啫

想講香港有好多南亞裔人士係我個英國㗎

我啲女朋友都有咁講過話英國既南亞裔人士係最惡劣唔知點解
好似啱啱改左例
租客可以養寵物 業主無得禁止
我唔會走㗎喇我好多朋友喺度

佢哋都好好又好玩得

我有少少習慣咗囉

未來有得揀嘅話都會離開嘅
有錢人拎咁多錢去用 實開心嫁

普通人,唔開心既,去到 都要頂硬上 寧願講好野 催眠自己 唔通話後悔 自己選擇錯左咩

普通人,冇乜特別既,就繼續加油享受生活
坦白講

因為我冇乜負擔所以我會話整體同香港差唔多

因為我喺香港出街好多

咁冇辦法喎香港出街消費比較平

我喺英國出街都好多

但好少消費 因為太貴

我自己會衡量囉

去到某個額就唔會再買嘢

點都攞筆錢出嚟存
我愛我屋企人
還好啦

其實幾正
但應該業主有權知會唔租俾你
鬼妹 好羨慕
You are a nunce

But me too
有錢住香港無錢住英國(倫敦例外)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞