移左民去英國一年半 你問我答

733 回覆
177 Like 38 Dislike
On9, 咩叫反政府?
係英國唔係得一個政黨去做政府 同埋就算英國人佢有自己嘅政治取態,有時候遇到啲情況都會用理性去睇究竟嗰個政黨提出嘅嘢係咪正確去選擇支持。
英國成個政治嘅意識形態同香港根本完全唔一樣。
打算年尾至年頭過黎, 有幾個關於車牌問題..謝謝
1. 最好香港申請定國際牌同TD320?
2. 另外我見DLVA 要185日後先可以申請換英國車牌, 但實際係咪真係要?
3. 最後我見有人建議可以香港報失定車牌拎多張車牌, 到時拎住2張香港車牌過去英國申請, 1張備用第時如果番香港可以即刻用? (雖然機會唔大..)
4. 同埋如果到步初期未換到車牌, 係咪可以暫時用香港車牌/國際牌買車先?
1. 要.
2. 唔洗
3. 唔洗.
4. 係
其實邊到citycentre 都係咁雜, 只要住countryside 既地方就會好好多, 睇下面個heatmap 就知,不過2019 年既data.

https://fryford.github.io/imdmap/
謝謝, 但我第一次會買車 (香港都係租車渣)
用香港牌/國際牌買車係咪保險貴好多? 到時換到英國牌可以rebate 番?
如果租住車先係咪都貴?
一般如果你買insurance group rank 低d 既車就£600-1000.
如果你換到英國牌可以直接cancel 保險退錢or 改返做英國車牌佢都會退返錢.
見過有人買有黑盒既保險係平d 跟住渣左2 3 個月佢就收返個黑盒了.
租車係要local 車牌先平, 不如買車算.
thanks!
cancel 保險係可以用車行搞?
如果直接同車行買2手車係咪會比較有保證但貴啲, 佢地都會幫手處理?
Hi 師兄幾歲?
點睇28歲樓下應該呢伯明翰發展定係點?
點解香港非專科大學畢業嚟到英國有咩做?
係英國月薪低過幾多, 先未使扣20%稅?
係英國月薪低過幾多, 先未使扣20%稅?
apply or cancel 保險全部都係上網禁幾個制就搞掂
我全部車都係搵approved used car 買, 唔係街邊個D 二手車場, 係一D 車場有賣新車既dealer 但佢都有D 二手車可以比你買.
For example: Sytner BMW, Sytner Mini, Lister VW/Seat/Cupra 呢D大行.
多數都有一年既保養 貴就貴出面市價2000 左右但係叫做買個安心同埋D condition 好D.
So far 部車都入過幾次廠比佢整,整緊個陣仲可以渣佢借比你既車.
Annual Salary: £12500
thanks!!
Lm
踩單車好危險喎,要跟車既行法,睇交通燈,比車甚至貨車夾你命仔都冇喎
本身香港叫中產,過咗嚟之後稅前收入變咗好高。雖然稅後差唔多,叫高左少少
高人工過amazon咁係辛苦過amazon好多既?咁有幾錢一個鐘?一個月返幾多個鐘?
上網睇amazon最多都係俾你返37.5hrs,點可以返多d?
雖然知道其實咁諗好柒,但真係會有覺得自己真係人中之龍嘅感覺
通常都會零工時合約

即係話佢哋叫你返就翻唔叫你翻就唔翻

其實都冇乜保障

但相反嘅就係你都可以想返就返,想唔翻就唔翻

咁但係你想唔翻就唔翻,又搞到個老細對你印象好差

我無返過Amazon所以我唔知係咪辛苦過Amazon

我嗰間公司係睇倉既

佢有好多倉

間間都有做大貨有做細

所以辛唔辛苦答你唔到,我覺得還好
又唔會好柒嘅

咁喺香港慣咗有呢啲價值觀

係咁㗎啦
好多人都係放低身段

有前議員都做整蛋糕

即係如果你喺香港做開IT行業嘅

咁可能會過到嚟都OK嘅

始終伯明翰係請IT多

我23

我有一個朋友26 27

去咗倫敦發展

倫敦機會多啲
樓主
食鬼妹既你有冇變左青龍先食佢?
我唔知邊間踩正嘢

龍珠都唔係特別平

喺伯明翰有另外一間仲好食差唔多價錢

澳門人廚師

間野叫無雙

龍珠真係好一般

放喺香港嘅話應該冇乜人食

如果龍珠有咩推介嘅介紹嚟聽吓

我食過佢嘅乾炒牛河嘅唔錯囉

但係嗰啲咩椒鹽豬扒飯就好唔正宗
近Solihull city centre 有個半場

但個3分圈好遠

另外Shirley 個到都有個全場 但冇網

過到嚟英國打波有個場俾你打算好㗎啦不能要求太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞