移左民去英國一年半 你問我答

733 回覆
177 Like 38 Dislike
我都係黎左年半左右 不過喺london
我去英國好少見到有開到好夜囉

唔好講好夜啦10點都唔見人啦

全英國啲人都好早休息
英國調返轉
夏天比較多陽光 日照時間又長
冬天先難頂 大部分時間都係陰陰沉沉 多雨落
又好快天黑
依排成十點先天黑晒
冬天就真係好灰, 天未光凍冰冰毛毛雨番工, 放工又係天黑晒
有車真心方便
我工作同生活上遇到既印度人全部都好nice, 反而英國人好多脾氣古怪麻麻煩煩咁....
但願意去衝突都係成長嘅重要一步典型Asian太怕事,成日比人恰
其實幾千銀買架舊echo就得。你當買架單車
London 都唔係好好多,我係London 半年都覺得英國同我想像中好唔同.
London 都唔係好好多
真 未黎之前都已經聽人講過有d人有winter depression
然後上年冬天都特別覺得孤單感重
試過兩個幾星期一d陽光都冇 一出太陽個曰即刻出去散步曬下太陽
唔同城既問題?

有親戚全家移英個細路話唔想返香港讀
印度人純粹係臭同有時有啲自大
包你老味
手袋就手袋啦
Ching撈邊行?驚自己英文唔好唔敢過黎住
讀書霸凌係依邊其實會好大獲
因為已經去到 safeguarding 的問題

只不過依邊唔係由老師睇小息同埋人手唔太夠
所以變左有時打交都見唔到就真的
睇邊間學校啦呢啲真係睇彩數。識人個細路畀人欺凌到要轉校,我個細路戈間就冇乜欺凌,可能有色人種多,共融得好好。搵嘢做就睇彩數,有人好好,有人等運到。寄CV就千祈唔好一份萬用CV,分分工都要tailor made個CV先得,cover letter就一定要寫,特別係戈啲你以前冇做過但係又想試戈啲,講下點解你想做。呢度生活同香港好唔同,試下好似當地人咁,得閒整下花園,星期六日煮下嘢食,搵啲frd 係屋企吹下水隊下beer,生活可以好寫意,最正係冇乜地方洗錢,所以啲錢夠生活就得。
sales幾錢人工 答個range ok
使唔使跑數
點搵到 以前有無做過
有太陽戈啲時間曬尻死,著短袖
去咗Bristol兩個月
問親同事Birmingham點都係話
why Birmingham no Birmingham
我反而唔同,我係其他城市到住,現家做廚房反而搵得多過香港小小同埋係反五日既外國人餐廳,報完税仲高香港小小,不過我係香港都唔係搵得多大約2萬2左右。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞