移左民去英國一年半 你問我答

733 回覆
177 Like 38 Dislike
加油啦師兄

我好明白你感受我前嗰排先睇完
係呀所以返part-time真係好正
踩單車都得
點識
多謝解答

仲有 世界盃外圍賽,歐洲國家盃外圍賽係咪只直播英格蘭,其他國家隊對戰冇得播?
香港人呢方面戇鳩啫
香港人喺英國最智障就係嗰種一問一答嘅習慣
人地樣樣野都計過度過,可以唔講嘅就唔會講
所以香港人成日喺英國俾人昆就係咁解
覺得問完人地野,人地會答哂又信哂人地
到人地問自己野,又唔經大腦乜都講哂俾人聽,之後俾人搵笨

租約夠無話啲人搬到入去可以隊草
啲本地人識玩個個乜都做齊
都話 NHS 囉
即係醫院工囉
我地買黎放租架咋或者住新既 依家果間拎黎放又得
放工又要打工 去到外國都要做黎生
之前個nation league既話就係
一有英格蘭就channel4播
有時識d新黎嘅會講邊區點點點
成日一開波就話某某區有南亞人,唔會住
黎得耐聽到呢d會好敏感
講開左,一陣英文都咁講就好麻煩

同埋新到埗嘅講自己住邊時可摸耳唔好只講postcode⋯⋯
真心除非自己住開/住過,無人會知postcode =邊度

& 香港人真係好鍾意投訴,嚇撚死我
有政府部門missed 左我朋友bookings(system problem) ,夠膽死叫人經理出黎解釋投訴,要人書面道歉 屌你呢度唔係香港啊。 搞到人發火真係第時見你香港人都留難下就仆街
唔洗以為成日咁講就d人唔會走啦 慳d啦你地
咁你要隱瞞嘅話其實改唔改例都唔是重點啦
係咪?
香港先會覺得深水埗,因為係你嘅地方

英國嚟講,印度人係英帝國仲耐過香港人

人哋唔歧視你已經好好
外國人見你係Asian真係會俾多少少耐性聽你講英文同埋你grammar錯撚晒都冇所謂,大家明就得,英文最主要真係敢講,講得流唔流利最難嗰part係自信,我諗接受香港免費教育到中六有想過下堂英文應該已經唔會有問題
你仲唔明就算
業主問你碌鳩幾長你又答?
問你搬入去會唔會啲精射落地你又答?
其他po我講過
去英國感覺似去左印度咁
呢個係落差最大嘅地方
點樣識到外國人?
Birmingham真係唔好亂咁揀,人種好多,愈近市中心愈雜,經常性塞車塞到停低哂果種。如果你揀住係Solihull或者Sutton Coldfield,治安校網相對會好d,但呢兩個區都屬於貴區~
你父母搵到好工作嗎?
佢地有冇提過想返香港
我無見過租屋會問我碌鳩幾長同會唔會射d精落地wo

但大部分都會問有無養寵物, 你有養但答無當然吹你唔漲
對上兩屆 歐洲國家聯賽
香港有線直播超多場
不過今屆唔播,激死
點睇洗廁所同剪草
有咩衝突
多香港人一定無事㗎咩
唔鍾意嗰度生活就唔鍾意㗎啦
喺邊度生活都有好有唔好㗎啦
同埋佢而家距離大灣區都幾遠下 你放心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞