嚴選最佳passport封面設計

432 回覆
1041 Like 16 Dislike
粗略睇左以上嘅圖片,未睇大家嘅留言。
小弟我好著重字體同個graphic夾唔夾。
另外,香港嗰果本用標階體中文字加time news roman英文,係冇用過腦嘅設計

off topic
times new roman

英文用翻英國個款
漢字應該要用仿宋

字體係包含咗風格
用平實嘅字體係凸顯到passport個莊重嘅風格
唔覺得有咩問題
四平八穩啫

莊唔莊重都見到Times New Roman
都可以用其他字體姐

唔識分係咪Times New Roman
但因為Times New Roman係因為佢風格平實同經典所以先經常係正式文件出現
依個風格亦都唔係香港嗰本特有,美國嗰本嘅「PASSPORT」字眼同英國都係用依個風格
如果你係因為一眼睇得出Times New Roman,你勁,但係係設計風格上只係四平八穩啫,冇咩問題

我唔係針對個字體本身,而係佢中文嗰隻字體同英文嗰隻字體,兩個擺埋一齊,唔好睇。

呢方面做得比較好嘅係日本。英文本身線條多幾何性嘅圓、彎,佢漢字於是就用左小篆去配合。小篆漢字係冇腳字,所以英文就只用小小嘅凸腳,令兩者整體配合得黎又有自己嘅個性。

瑞典字型夠modern,有新鮮感

呢本真係very good

係好靚,不過硬係好波斯/中東feel
一係膠一係皮 類似咁 但皮要啱色
https://www.pinkoi.com/product/1GFykQgn?category=2&ref_itemlist=S4R9ynBj
膠平好多,輕,衰左冇咁蝕
但易爛,可能膠味重,同埋料差可能會甩色痴住特衰第一頁內頁
都係個句,要有啱色既套先可以燙印
燙一件同一百件都係咁既價,因為要做模
最好用番成本價賣(搞手自己決定),夾剩咪可能ig散貨
logo點樣、用邊間、用料⋯⋯ 可再議

利申:純粹有意提議 有意可以like留再開個新po 有錯屌細力啲

有冇巴打會組團整過
好想要翻個
https://www.pinkoi.com/product/1GFykQgn?category=2&ref_itemlist=S4R9ynBj

利申:純粹有意提議 有意可以like留再開個新po 有錯屌細力啲

有冇巴打會組團整過
好想要翻個

+1

有冇巴打會組團整過
好想要翻個

+1

組團啦
會唔會開個新po整,唔想騎劫呢度
呢批個中美洲國家個設計一樣, 有冇人知點解要夾埋

哇頂
個國家要幾冇特色先要用國家形狀做passport封面?

唔通引啲人蛇呀 白粉呀 毒梟呀嗰啲咩

呢幾個國家join 左同一個組織,叫中美州統合體,唔知passpost 關唔關事

有冇巴打會組團整過
好想要翻個

+1

組團啦

開啊

有冇巴打會組團整過
好想要翻個

+1

組團啦

開啊

番緊工唔方便搞
有冇巴打開
呢批個中美洲國家個設計一樣, 有冇人知點解要夾埋

哇頂
個國家要幾冇特色先要用國家形狀做passport封面?

唔通引啲人蛇呀 白粉呀 毒梟呀嗰啲咩

呢幾個國家join 左同一個組織,叫中美州統合體,唔知passpost 關唔關事

應該關,本本上面都有寫Centroamerica,
應該係個有啲似歐盟咁樣嘅共同體。
正如歐盟成員國護照都會有寫EU咁。

雖然北韓護照已經難見,不過見到北韓人要見呢本護照仲難。因為人地出得國既都係用外交護照或者公務護照

利申地勤三本都見過

見過一次棗紅色既北韓護照
全個機口冇人見過 掃把都冇 要打出ls問visa野
個三個北韓大叔都識講普通話
睇落似大佬個個係咁撩我地講野 講解佢本passport可以有3年唔使visa 佢係領事館做blablabla

雖然北韓護照已經難見,不過見到北韓人要見呢本護照仲難。因為人地出得國既都係用外交護照或者公務護照

利申地勤三本都見過

睇落似大佬個個係咁撩我地講野 講解佢本passport可以有3年唔使visa 佢係領事館做blablabla

可能已經處決咗

利申地勤三本都見過

做得外交野,好多都係口水佬黎
最靚我吾知 最柒就應該係呢本

最柒係你呀
吾你老母
今日懶得打字,做content firm求其貼張圖算數。

呢個post算係少少補完,
以下係同top10類似既設計比大家對比下。

Peru 秘魯

同比利時concept類似,不過前者明顯好好多。
------------------
Libya 利比亞

一樣既思路但冇土耳其咁有代表性。
Papua New Guinea 新畿內亞

同上面一樣,都係代表性有明顯差距。
Let's Go Hawk!
Cyprus 塞浦路斯

個章同成品都靚,但同巴西盧森堡相比佢做既只係點綴。
鐘情british passport
lm
NZ
有new Zealand 好耐無續 續翻收到射左

你唔係NZ住都好似要交稅
有事頭婆皇冠乜都靚
今日懶得打字,做content firm求其貼張圖算數。

呢個post算係少少補完,
以下係同top10類似既設計比大家對比下。

Peru 秘魯

同比利時concept類似,不過前者明顯好好多。
Libya 利比亞

一樣既思路但冇土耳其咁有代表性。
Papua New Guinea 新畿內亞

同上面一樣,都係代表性有明顯差距。
Let's Go Hawk!
Cyprus 塞浦路斯

個章同成品都靚,但同巴西盧森堡相比佢做既只係點綴。

最鍾意cyprus, 其實同波斯尼亞有d似
粗略睇左以上嘅圖片,未睇大家嘅留言。
小弟我好著重字體同個graphic夾唔夾。
另外,香港嗰果本用標階體中文字加time news roman英文,係冇用過腦嘅設計

off topic
times new roman

英文用翻英國個款
漢字應該要用仿宋

字體係包含咗風格
用平實嘅字體係凸顯到passport個莊重嘅風格
唔覺得有咩問題
四平八穩啫

莊唔莊重都見到Times New Roman
都可以用其他字體姐

唔識分係咪Times New Roman
但因為Times New Roman係因為佢風格平實同經典所以先經常係正式文件出現
依個風格亦都唔係香港嗰本特有,美國嗰本嘅「PASSPORT」字眼同英國都係用依個風格
如果你係因為一眼睇得出Times New Roman,你勁,但係係設計風格上只係四平八穩啫,冇咩問題

我唔係針對個字體本身,而係佢中文嗰隻字體同英文嗰隻字體,兩個擺埋一齊,唔好睇。

呢方面做得比較好嘅係日本。英文本身線條多幾何性嘅圓、彎,佢漢字於是就用左小篆去配合。小篆漢字係冇腳字,所以英文就只用小小嘅凸腳,令兩者整體配合得黎又有自己嘅個性。

不敢苟同
我就覺得日本嗰本反而唔match
就因為小篆同英文個字體類同
但亦有差別,反而個違和感仲大
英文嘅字體線條太規格,而小篆嘅某啲字,好似「劵」字嘅彎曲位太多
凸顯咗英文太平穩,而漢字太彎曲,唔平衡,好似想做個風格統一又有違和嘅感覺,唔上唔落
唔係覺得「標階體」好(雖然我唔識分字體)
但毛筆字係「中國」嘅傳統正式文書方法(聖旨都係毛筆字寫),而英文方面,依個羅馬體嘅風格亦都係英國嘅傳統正式文書體
我就覺得唔係大問題啦
係依家嘅連登少有嘅圖解高質post 多謝樓主
芬蘭
內頁超靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞