嚴選最佳passport封面設計

432 回覆
1041 Like 16 Dislike
自從人大左多左旅行,無論係無聊等過關,又或者同旅途上唔同國籍既朋友傾起,都會好奇人地本passport係點而望下。今朝屎忽痕,決定開個post講下我心目中全球最靚既passport。

邊個最靚的確好口同鼻拗,但係如果純粹以設計出發,都唔係冇可能分到優劣。

今次剩係討論外皮,內頁講完封面再算

開始之前我地要搞清楚一D概念,帶返個頭盔先,所有圖片轉自網上,全部google搵到。以下亦只係個人意見,我係冇從事或修讀任何關於design既野既

第一,顏色,呢個唔洗太多說明,最常見係紅、藍、綠、黑。

第二,要知道乜野係COAT OF ARMS。

簡單黎講,就係一個代表 某個人/團體/機構/國家既紋章。

英皇室Coat of Arms,護照上係Her Majesty's Government常用既簡化版。

另一個例子,The Great Seal of the United State

可能你會覺得龍獅章好撚型咁佢就係最佳,錯。
可以係最靚,設計上卻可以話近乎零。

某D coat of arms的確係靚過其他,但呢個係先天因素唔係設計問題,每個coat of arms都有意義,代表住一國既歷史/ 皇室/ 文化/ 宗教/ 地貌等等唔係話改就改。

大部份既Passport其實都只係將Coat of arms放係封面加字體,即係無設計。係呢點黎計,無論係老美

定老美既敵人,其實都一撚樣

大家都覺得好撚唔老黎既火車頭其實都係咁。
可能你會話等陣先,支那國徽關我地撚事呀

Coat of Arms既然係歷史因果,當然就有政治因素,香港嗰舊野就係一個硬夾塞過黎既下把位。香港以外好多前殖民地獨立後既Coat of Arms亦有前宗主國 /王室既影子。

不過返返去個設計到講,UK passport同特衰其實係用同一個concept既
實際邊個靚就見人見智啦

為左方便,以下行文都會將呢樣最大路常見既layout稱為Classic款。
----------------------------
講完基本就正式開始喇,

No.10 -Kazakhstan 哈薩克

首先,你要知道哈薩克既國旗係點先。

呢種獨特既藍亦係哈薩克係國際場合上既代表,未見其影先聞其聲,離遠見到ip都唔洗check就知係佢。雖然係普通設計,但係將自己隻色放上passport實在係perfect match
--------------------------
No.9 -Turkey 土耳其

另一本就咁睇無特別拍埋國旗有加乖既Passport。

成個cover變成星月旗既extend,好impressive地呈現到個國家同符號,literally旗幟鮮明。鄂圖曼帝國傳落黎既star and crescent其實好啱玩minimalism,如果有瑞士、澳洲嗰類大膽concept應該可以再正D。
No.8 -Belgium 比利時

玩Coat of Arms唔代表要好似特衰咁大Logo咁老土,基本野Front、Size、Spacing已經好大影響,簡單黎講就係排版排好D啦仆街

講開又講,呢方面我甚至覺得連中国护照都好過特衰
No.7 -Iceland 冰島

look at the blue!!!
係顏色上取勝,亦唔係揀隻靚色撻晒d野上去咁簡單。

睇落渾然天色既背後,文字圖章 /空白既比例,兩者大小粗幼全部都係基本卻最令人頭痛既問題。

仲有好多人都會忽略,但差之毫釐謬以千里既繡字顏色都係功臣之一。

令我諗起另一隻經典色Majorelle Blue,人稱YSL Blue。
巴打繼續
哈薩克勁靚
比利時
No.6 -New Zealand 紐西蘭

除左國家icon Silver fern之外基本上係一本普通既passport,橋係簡單但都唔係話咁易,有代表野既野唔係樣樣夾到。你叫我加隻熊貓上中国护照到我真係死比你黎。如果有高手用呢條橋整獅子山落特衰封面都唔係冇得諗。
No.6 -New Zealand 紐西蘭

除左國家icon Silver fern之外基本上係一本普通既passport,橋係簡單但都唔係話咁易,有代表野既野唔係樣樣夾到。你叫我加隻熊貓上中国护照到我真係死比你黎。如果有高手用呢條橋整獅子山落特衰封面都唔係冇得諗。

幾靚喎
留名
LM
高質
留名
新西蘭嗰本正
lm
lm
以上五國各施各法,但仍然係以Coat of Arms做主角既前題去設計。

不過,並列第五既兩條友似乎唔係咁睇。

No.5 - Portugal 葡萄牙、Sweden 瑞典

大量留白突顯取自coat of arms既olive branches,一望到之後就好難將目光移走,葡撻呢種低高處理其實極度高調。剩係得葡萄牙文呢一點亦非常有性格,左下角有代表EU既歐盟星星。

就好似著衫要識得因應身村,瑞典佬似乎相當明白將佢地既Three Crowns放中間會出事既道理。佔最大比例既pattern我唔知道出處,總之咁樣一定型棍過Classic設計啦。

而家唔知係咪轉左新設計,其實我唔肯定邊個新舊,不過兩者都係獻醜不如藏拙既道理。

瑞士無得輸
留名
好文留名
個人鐘意葡萄牙果本
Lm

瑞典字型夠modern,有新鮮感
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞