嚴選最佳passport封面設計

432 回覆
1041 Like 16 Dislike
其實日本個設計都好好,
好在用咗用中文國家都唔夠膽用嘅字體,
顯出個國家係歷史悠久咁。

英文字體岀事

係咩
我覺得幾靚
其實日本個設計都好好,

英文字體岀事

係咩
我覺得幾靚

我都覺得真係幾撚靚
非崇日撚

Passport嗰位好柒

暫停訂購了

會唔會出境入境比人屌
之前拎左個

唔會啦passport套,唔係貼紙,之前未申請番本bno用特衰果陣去日本,出入境關員見到會話呢個設計好靚,點解唔改左個廁所板佢,去退稅d鋪以為個封面係真…之後問d大粒既係咪bno黎……最後先話除左個套…………

好撚想要...

有冇辦法整到
唔介意俾錢
整番個靚靚地,去旅行有番啲尊嚴

推推先

雖然有BNO,但係都好想要一個
我都唔介意俾錢買,因為呢個設計真係好靚

有一個 不過未搞護照

會唔會出境入境比人屌
之前拎左個

唔會啦passport套,唔係貼紙,之前未申請番本bno用特衰果陣去日本,出入境關員見到會話呢個設計好靚,點解唔改左個廁所板佢,去退稅d鋪以為個封面係真…之後問d大粒既係咪bno黎……最後先話除左個套…………

好撚想要...

有冇辦法整到
唔介意俾錢

推推先

有一個 不過未搞護照

果時一人限要一個
可以揀紅定藍
我要左紅

好撚想要...

有冇辦法整到
唔介意俾錢

推推先

有一個 不過未搞護照

果時一人限要一個
可以揀紅定藍
我要左紅

我都要左紅,不過我嗰個個面啲金色野有啲怪怪地,但我見免費就又得佢了

好撚想要...

有冇辦法整到
唔介意俾錢

推推先

有一個 不過未搞護照

果時一人限要一個
可以揀紅定藍
我要左紅

我都要左紅,不過我嗰個個面啲金色野有啲怪怪地,但我見免費就又得佢了

出入境洗唔洗除套

死亡筆記?
其實日本個設計都好好,

旅卷

旅劵
其實日本個設計都好好,

咁柒肉酸都話靚

隻色太紅

有冇諗過係日之丸嗰隻色?
而家出文,原來第四同第三斷開左咁耐,我copy多次出黎貼埋一齊先。
No.3 -Australia 澳洲

Coat of arms of Australia

呢本野應該係全個post最多人有既一本

就算梁國雄議員睇唔清中間Australia幾粒字,見到隻袋鼠都肯定知咩料。

簡化版既Coat of Arms resize後比一般更細卻更加壓場,簡單passport兩隻字已經成件事出晒黎。實色之上兩隻動物用勾線處理為成個封面偷到更多空間感,用其他顏色都唔會有呢個效果,唯獨Dark Blue可以一鎚定音。

比起巴西破舊立新,澳洲由傳統變奏既做法冇咁大刀闊斧同樣不失代表性,而且格式相信更加襟睇。

或者你覺得巴西連國徽都冇更技高一籌,但其實巴西個設計唔係留白,實際上更加係100%使用整個封面,唔信你試下再加野上去睇下會唔會出事?

所謂力到妙處,多一筆少一筆都差天共地,我會話兩個都100分,但澳洲呢個設計上更多制肘所以稍為跑出。
No.2 -Norway 挪威

前面有人貼左,其實你班人抛磚有冇諗過抛中我點算?
不如幫我寫埋吖

呢個Proposal勝出係因為佢既Total Package,不過單講封面一樣唔失禮。

有人覺得「同冇design有咩分別」,我唔直接答你,我用例子答你。
https://youtu.be/AD5N-le_1es

你唔鐘意或者覺得唔靚我冇意見,但如果理由係小學生用Photoshop都整到就絕對大錯特錯。

除左一路提及 (Subject) 大小粗幼、空間平衡、字型選擇,仲有色彩深淺、光影對比..... 越趨向Minimalism,呢d Fundamental Problem就越難解決。

嗱注意,呢張圖係錯既,Apple logo並不是Golden Ratio。
貼出黎只係話比大家知單係比例已經可以有幾講究。

我就覺得字型排位顏色都冇得挑剔,成個layout更加係Next Next Level Shit。

有樣野我唔敢肯定,但姑且一說:封面上微微既一劃一斜係代表挪威既獨特地貌Fjord。

呢一點就冇影響到我評分既,亦可能只係個人想像,但如果係真既話呢...

●資料搜集時睇到有報導指呢本野reference左1923年既挪威護照,但暫時未搵到圖証。
有睇NBA既,全部跟住我用O'neal把聲講一次:

NO.1 !!!!!!!!!

雖然我覺得冇電子護照印會靚D,不過呢個真係冇得避。

瑞士既第一印象可能係貴同銀行,但Visual黎講一定係紅十字!

瑞士Coat of Arms係全世界最簡單,呢點有辣有唔辣,好處係易處理,求其紅色底白色字上面Switzerland下面Passport中間夾個十字徽章都好難出事。

On the other hand,就係你未必有太多花樣可以玩。

用暗花(屌你老母仲要係壓花)係相當聰明既做法,離遠睇純紅色乜都冇,摸上手先知魔鬼在細節,靚得黎唔俗套。

之前幾名列舉過既優點都可以係瑞士護照上面搵到:

● 呈現出國旗 / 國徽 既視覺元素同象徵意義 (哈薩克土耳其)
● 代表到其nationality(澳洲)
● Dominant元素源自國旗 / 國徽(巴西盧森堡)
● 辨識度高 (哈薩克紐西蘭)

除左一次過滿足多個願望,有一點明顯贏過挪威就係用色一定聯想到瑞士。挪威新設計有前瞻性,但係呢一刻黎睇瑞士仍然係新舊共融得最好既一本。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞