嚴選最佳passport封面設計

432 回覆
1041 Like 16 Dislike
寫完文就係口痕時間喇。

做Design真係唔易,我剩係9up都好辛苦,何況係畫出黎。
Facebook之類耐唔耐都有D設計師的辛酸之類,都不厭其煩講多黎大家宜真係比多D責重Designer同Artist。

同埋我明明多次強調討論設計,都總係有人爭住舉手話邊本靚邊本唔靚,你不如下次飲茶嗌牛扒吖仆街。

另外,大家成年人講野係要負責任同比返少少質素。

你覺得靚或唔靚就講埋點解,如果連鐘意D咩既表達能力都冇就唔好學人討論,擺低張圖唔代表你就好撚有SAY既
----------------------------

個人Top10寫晒,但仲會有下半部講其他值得一提既Passport。

係到我想特別shout out多次哈薩克、土耳其同埋挪威。

一,呢個世界除左Kazakhstan仲有好多國家國旗都有獨特顏色,約定俗成下卻只有哈薩克夠膽用係passport之上。

借題發揮我想講句不論係人定國家都應該不抗不卑做返自己,white privilege咁蝦蝦霸霸有時都係我地自己怕左鬼佬。

二,土耳其呢本野大家冇乜感覺,但係Star and Crescent對伊斯蘭教徒係有極大意義,宗教野我唔熟怕講多錯多,但我想指出呢本passport係意義上昇華而唔單係審美觀。

三,
每個國家都有人材,要靚要天花龍鳳絕對可以,Passport款式咁死版因為始終係一份嚴肅既document,大家都唔敢gone to far,係呢一個角度黎講單係有國家夠膽做先行者用個咁既設計已經係難能可貴。

挪威呢個設計冇論你有咩評價,佢既劃時代精神都係不可忽略。
有睇NBA既,全部跟住我用O'neal把聲講一次:

NO.1 !!!!!!!!!

雖然我覺得冇電子護照印會靚D,不過呢個真係冇得避。

瑞士既第一印象可能係貴同銀行,但Visual黎講一定係紅十字!

瑞士Coat of Arms係全世界最簡單,呢點有辣有唔辣,好處係易處理,求其紅色底白色字上面Switzerland下面Passport中間夾個十字徽章都好難出事。

On the other hand,就係你未必有太多花樣可以玩。

用暗花(屌你老母仲要係壓花)係相當聰明既做法,離遠睇純紅色乜都冇,摸上手先知魔鬼在細節,靚得黎唔俗套。

之前幾名列舉過既優點都可以係瑞士護照上面搵到:

● 呈現出國旗 / 國徽 既視覺元素同象徵意義 (哈薩克土耳其)
● 代表到其nationality(澳洲)
● Dominant元素源自國旗 / 國徽(巴西盧森堡)
● 辨識度高 (哈薩克紐西蘭)

除左一次過滿足多個願望,有一點明顯贏過挪威就係用色一定聯想到瑞士。挪威新設計有前瞻性,但係呢一刻黎睇瑞士仍然係新舊共融得最好既一本。

之前language school有個瑞士人 見到佢本護照嗰陣我驚為天人
真係各花各眼
真係嗰覺瑞士嗰本設計好
上面其他好過佢好多
葡萄牙護照最靚
以為係bno
No. 1真係好靚
巴打會唔會講設計得最柒嘅 passport
柒中之霸
成本銀行存摺咁

去老美免visa

其實所有發達國家都有美國免簽架啦
係香港冇
咋嘛
柒中之霸
成本銀行存摺咁

去老美免visa

係香港冇
咋嘛

其實點解香港無 我睇wiki佢都無解釋
柒中之霸
成本銀行存摺咁

去老美免visa

係香港冇
咋嘛

美國唔認香港為主權國家
柒中之霸
成本銀行存摺咁

去老美免visa

係香港冇
咋嘛

香港唔係主權國家
柒中之霸
成本銀行存摺咁

去老美免visa

係香港冇
咋嘛

Poland 係EU 都冇美國免簽
柒中之霸
成本銀行存摺咁

去老美免visa

係香港冇
咋嘛

另外 UAE都冇
柒中之霸
成本銀行存摺咁

去老美免visa

係香港冇
咋嘛

另外 UAE都冇

同咪Israel
發唔發達唔係一個主要原因

暫停訂購了

會唔會出境入境比人屌
之前拎左個

唔會啦passport套,唔係貼紙,之前未申請番本bno用特衰果陣去日本,出入境關員見到會話呢個設計好靚,點解唔改左個廁所板佢,去退稅d鋪以為個封面係真…之後問d大粒既係咪bno黎……最後先話除左個套…………

好撚想要...

有冇辦法整到
唔介意俾錢
整番個靚靚地,去旅行有番啲尊嚴

籌組連登仔燙印團? 不過link入面個紋章感覺好full

之前係邊度拎
勁想要
有無巴打組團印

執個新款?

中間換

英文字放大同加粵拼

用返BC個款
加多行字寫住Hong Kong

依本就靚啦真心樓上番滿國果本摺埋啦

眼殘就去睇醫生啦傻閪
香港國三隻字都唔識睇
字又唔撚識打 以為自己派下膠好撚好笑呀
不過算撚柒數啦 你唔撚止眼殘 腦都殘啦埋
摺啦

邊個唔知係想寫香港
樓上位巴打擺明串尻寫到番滿咁

之前有另一個設計靚好多 深藍底 搵唔返幅圖

This?

差唔多 但我講個版本護照兩個字唔係咁擺 係擺喺passport前後

好想要
德國果本舊款個包皮突左出黎
好多人都用到爛哂霉哂
同埋入面釘裝quality麻麻,個人資料果頁有啲人用到就黎甩
今年出嘅就改善左呢個問題,變返正常passport咁冇再突出黎

眼殘就去睇醫生啦傻閪
香港國三隻字都唔識睇
字又唔撚識打 以為自己派下膠好撚好笑呀
不過算撚柒數啦 你唔撚止眼殘 腦都殘啦埋
摺啦

邊個唔知係想寫香港

This?

差唔多 但我講個版本護照兩個字唔係咁擺 係擺喺passport前後

好想要

係咪無得買架啦?

邊個唔知係想寫香港

This?

好想要

係咪無得買架啦?

無啦 之前拎有得拎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞