睇完Nolan嘅Batman三部曲

302 回覆
870 Like 30 Dislike
睇埋Watchmen
Nolan好多片都正, 最好睇埋啲the making of 之類嘅片講佢點拍, 之前睇過條片講佢拍Inception整個會360上下旋轉嘅場景嚟拍片, 比著其他人用CG就算
Lm
Marvel係咪要收皮了
大家都開始屌鳩馬虎了
由DS2開始覺醒了嗎?
但明明fat ben先最似batman
你講下先啦,Dark Knight點樣人性哲學
幾碎。。。而家先睇
三套都好正,每套都好有深度,睇完真係會諗返啲對白

“You don’t care who I am, until I put on the mask” - Dark knight rises(2012)

“You either die a hero, or live long enough to see yourself become an villain ” - Dark knight (2008)
Dark Knight最失敗係女主角,好撚樣衰
略略講下第一步曲冇咩好講作為前奏
都係講啲鋪排上嘅東西
有第二步曲開始比較多探討人性
小丑奉信人性本惡
小丑相信蝙蝠俠同佢同一本質
都係用恐懼去支配別人
從一環扣一環嘅計劃裏面
從來都唔係為錢而係想引發蝙蝠俠心底裏面嘅惡
而最終蝙蝠俠遵守唔到佢嘅戒條殺咗人
蝙蝠俠亦都為咗佢心愛嘅葛咸城
葉佩服所有邪惡留返榮譽俾佢所殺嘅雙面人

其實二步曲有好多訊息帶出嚟
一一要去講幾千字走唔甩
打個比喻小丑捉咗啲人去虐殺迫蝙蝠俠現身
群眾嘅反應係傾向交蝙蝠俠出嚟
反映人性係有時為咗自己利益或者恐懼
會出賣幫過社會/自己嘅人

係咪好哲學未必一定係
但係係一套英雄片入面佢係有想講嘅訊息放喺入面比較有深度咁囉
魔戒又係我另一套好鍾意嘅電影
劇情冇乜好講叫史詩式大作
但係美術方面真係世一
獸人大部分用特技化妝整少用cg(我指獸人only)
靚人靚景場面浩大
兩架船
正常人嗰邊爭住拎個搖控去引爆另一邊
而又唔想親手去㩒制
點知個惡形惡相嘅監犯選擇掉咗自己個搖控
人性贏咗小丑輸咗
哦。。。
全部都收到
但以內容表達嚟講,部份Marvel戲會豐富過佢
你話鏡頭拍攝好啲我ok嘅
屌咩部份marvel豐富過佢 又想引戰呀
迷摩真係零舍on9
https://www.menclub.hk/mobile/article/article.php?cat=hobby&aid=30142
講講下就睇到Bale話有意再演Batman 如有Nolan再拍
有冇可能?
如果你話用鏡頭講故事嘅能力一定係諾蘭蝙蝠俠贏9條街
但係畫面刺激度marvel一定比較好
呢個真
呢一集上至主角、下至無名嘅配角,都要面對道德上嘅抉擇
你可以用呢個角度重睇一下,就會睇到Nolan係用超級英雄去包裝一套哲學片
講探討人性緊係結尾船上嘅兩難困局啦
所以話要講蝙蝠俠真係一萬幾千字都講唔完
太明顯唔值得講呢幕都睇唔明嘅人應該以後唔好睇戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞