睇完Nolan嘅Batman三部曲

302 回覆
870 Like 30 Dislike
嗰個叫班恩
Bane 咪單純係一隻兵
Talia就應該係將對佢老豆既恨
轉移左落去害死佢老豆既Batman身上
有深度既位反而係哂啲平民身上

有深度既係啲平民身上
但始終比the dark knight果集失色
2 > 1 > 3

2神作
3有啲失望
佢想唔用CG既執著
令佢整左Batmobile既實物出黎
最後揭盅原來bane係隻兵嗰吓好似將反派downgrade哂咁

本身講到被壓迫遺忘嘅低下階層聯合起嚟推翻社會制度,然後用恐怖手段,好有法國大革命/文革嘅味道(釋放監犯,去權貴屋企抄家,人民法庭etc)成件事好poitical,會聯想到現實同歷史,期待最後帶出更宏大嘅message,點知最後得返個人恩怨。。
其實第三集依個位真係有為扭橋而扭橋feel
突然就話條女係大boss bane係兵
我懷疑Bane 係妥協既產物嚟,
本身想屌柒華爾街班金融友但唔敢去盡
於是筆鋒一轉首尾呼應番忍者大師算
我果陣睇都有大革命既感覺但又睇唔到Nolan想表達既野
有啲道理
尤其係金融海嘯之後兩三年拍
Emp槍黎 你想射d咩好似ironman射光線?
佢介門個下明顯係想勾實自己啦 開乜9門
Marvel嘅成功只係講緊票房嘅成功
靠嘅係超級英雄電影嘅表表者
而蝙蝠俠三部曲係扮超級英雄電影嘅arthouse
兩套系列根本完全係兩個唔同層次
阿凡達係第一套3d電影(以前d偽3d唔計)
應該IMAX都似係喇
一方面痛恨罪惡
一方面對老豆老母被殺有童年陰影
Nolan個時唔係已經揸哂旗咩
都要妥協
咁9成戲放落同二步曲到比都好鞋唔失色嘅
cls小丑+cls場景+cls分鏡
以結尾嚟講算好好
如果忍者大師後代唔係條女而真係班恩
個人覺得成件事好好多
扭橋扭多咗
都唔算扭橋既
漫畫條女真係忍者大師個女
仲同Batman有個仔
冇睇美漫純電影角度去講
美漫畫風好難接受
時間線又亂勁多重宇宙好難入坑
新版啲畫風好左好多
如果單純睇一兩個角色都追得過既
有上網睇過下d人講,話蝙蝠俠食咗唔知咩變咗智慧之神
坐左張輪椅
佢關節炎痛到仆街喎
咁都open end?
羅賓係繼任人
佢同貓女退隱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞