睇完Nolan嘅Batman三部曲

302 回覆
870 Like 30 Dislike
定係阿凡達先?
(雖然阿凡達都係潘朵拉星自然紀錄片)
呢套係唯一覺得好睇嘅英雄片
第2次睇都會
對白/plot 既暗示會更明白
主要係唔肯鋪一集駁返佢地每個人性格上既缺點先奶曬,佢地每個喺自己電影表現太正氣,一黎就想直入戲玉,太趕勁出戲又唔太接佢地個人電影個style

batman既多疑同仆街仲有佢科技去到幾誇張既程度,超人暗啞底既自負依啲起碼要多一集去鋪

果期dc幾套單飛都收得(除左man of steel但都高質)無疑係開universe既好時機,搞到咁都幾嘥
太空館個d未係IMAX既前身
應該Avatar 先 個陣仲玩埋3D 都幾癲
新suicide squad reboot果套
鳩得黎好撚正喎
第三集緊係睇catwoman揸batpod
真係好經典
Nolan下套戲歐本海默有RDJ出演
初初華納高層仲話諗住要最後超人救走蝙蝠俠
Following 又唔關真實命題事
不過佢撚time line撚到好勁
60000成本,首次執導,題材出眾,高難道,極具個人風格
而且結尾一氣呵成收得好
加埋當年sundance following係賺到錢
基本上已經睇到佢才華洋溢

敗筆係啲打鬥 麻麻地
同埋唔知點解batman 個氣場冇ben affleck 版咁霸氣
新版 係做咗第二年嘅新手Batman
同套戲定位係偵探 劇情片 好難同之前batman 比

但係 飛鼠裝真係好膠
https://youtu.be/mJPCUvaGnj0
呢個係Alfred嘅夢想嚟
希望有一日係主角
Bale話Nolan 搵佢先會拍第4集,不過冇可能 拍得多會爛
唔係咁鐘意the prestige 最後
https://youtu.be/RwLrSMD5qgs
真 loop極都好有feel
套戲幾好
但啲打鬥咁都叫唔差
飛機視覺嗰陣啲滴滴答答聲好大壓力
Justice League 咪就係咁
Ben 嘅Batman 廢撚到
好多場口都係比觀眾有expectation, 好似有飛機聲由遠到近,觀眾會預期最尾有爆炸之類,但最後一秒就cut 走果scene, 呢種製造預期但唔比你,令觀眾坐立不安。個感受正正就係Dunkirk d 人咁
新batman最大問題唔係batman度,係個劇情, riddler搞咁多野,最尾就係想浸左個城 同之前既舖排落差好大
不過整體懸疑氣氛係幾好

同三部曲比,就無謂啦,三部曲探討既問題都好少喺英雄片出現 又或者佢既定位其實唔係英雄片
batman 3 最尾個到

A hero can be anyone. Even a man doing something as simple and reassuring as putting a coat around a young boy's shoulders to let him know that the world hadn't ended.

呢啲先叫英雄片
一套係官能刺激 一套係劇情
但係marvel越嚟越公式化 已經唔想再睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞