睇完Nolan嘅Batman三部曲

302 回覆
870 Like 30 Dislike
好撚好睇
不論劇情、角色刻劃、Batman武器同科技
都係完美到無可挑剔
美中不足嘅係打鬥場面的確差咁啲
但都一定唔係差,水準之內
最尾Alfred喺佛羅倫斯同Bruce對望嗰幕真係
No offence但Marvel電影真係比下去
More than superhero movies
Christian Bale真係好撚型
用英雄披風包裹嘅哲學人性片
Marvel撚還有5秒到達戰場 請做好準備
人性就係講係會有人冇原因咁搗亂
Joker係少數壞人角色寫/演得咁複雜同過癮
呢個universe有其他superhero就會好唔match
我自己係DC同Marvel兩邊嘅fans
Batman三部曲無疑係superhero 電影入面嘅頂尖
但係marvel既成功都係不可質疑嘅
Avenger系列都有版比你睇

所以我覺得雖然兩邊係競爭對手
但係我哋fans又何必好似仇家咁針鋒相對
我鍾意Batman 正義聯盟 Superman
我亦都鍾意Ironman 復仇者聯盟 CaptainAmerican
Peace and Love
Dark Knight 真係經典中嘅經典
稱得上係藝術
Marvel 始終只係商業範疇
不過珠玉在前搞到DC其他戲好差咁
Marvel就相對穩定地處於一般嘅層次
好多對白都好深刻

Marvel係一大班frd睇
Batman咪平時劇情片
需要沉澱思考而唔係出嚟圍爐嘻嘻哈哈
但DC三部曲之後咪又係得Joker係呢type

利申:mcu撚
仲有Hans Zimmer嘅配樂
勁到仆街
大部分係認同 除打鬥 佢打鬥嘅水準真係差到極限
個武術指導完全係呃飯食 你求其搵香港任何一個武術指導都唔會做到咁差
我屌你老母即係話marvel 係popcorn movie 姐 屌撚爆你全家
第三集啲打鬥
咁係啊嘛
popcorn movie都可以係好作品㗎姐
但唔係同一類就唔係㗎啦
Nolan版本的batman係貼近現實生活,主角只係一個平凡的富二代。
不過有啲朋友同我講Batman應該係唔可以做到咁英雄先得 (利申:鍾意Nolan嘅Batman多啲)
姓劉有沒有死老豆先?童年陰影都無個,淨係識數錢有咩用
Nolan版本的Batman至少心中還有正義感,唔會隨便打死人,即使小丑殺咗佢最愛的人,都只係想繩之於法,或者雙面人暴走,為了想高譚市的人記住佢最正義一面,而背上殺人罪名。
而家先睇
睇咗不下5次了
諾蘭三部曲簡直係不可逾越嘅高牆
不論係小丑同蝙蝠俠都好難再有人演到超越佢地
當年喺IMAX度睇三部曲畫面好震撼當爆谷片睇
之後再買Blu ray set一口氣睇返再細味
不論三部曲嘅連貫性、故事性同美術都係超一流
由其二步曲用嘅分鏡同三步曲嘅貓女
唯一美中不足係二步曲嘅女主角很醜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞