睇完Nolan嘅Batman三部曲

302 回覆
870 Like 30 Dislike
好欣賞所有會推動極限既台前幕後人員
冇呢d 人 科技唔會進步
CG 唔係唔好但我覺得兩樣都要發展平衡
Marvel 有時真係睇到悶 120mins d CG 睇到人疲勞
其實都浪費左好多人render咁耐咁辛苦既心血
即刻入返隻hottoys 先
黎緊果套講原子彈Nolan 係咪用細IMAX 佢好似對digital 好抗拒
雖然時代演變都無法
好睇就梗
但成日覺得用咗一條人命嚟換第二集個小丑

自膠 補返張圖先 傳統係35mm
第三集貓女隻秋好睇d
分清楚,好睇係因為Nolan 拍,唔關DC事
聽聞第三集打個口罩佬慢吞吞係有原因
你錯啦 佢冇放棄 analog 係仲痴線 玩黑白新野
好驚佢走火入魔 當年睇Dunkirk 幾失望下
咪玩啦
拎Nolan 同marvel 比
Marvel完全唔屬於電影任何一個genre
sci-fi 又唔係
連最基本劇情既起承轉合都做唔到
仲衰過soap drama
m 記 phase 4 咪又係無好野

聽講雷神好咗,有 waititi 我都好大期望,又睇下點。
inception咩
第三集揸住部電單車入場型撚到
鍾意睇Nolan要睇埋The Prestigememento
你講嘅嘢好有道理
但你睇吓個負皮數
呢度係連登總之你撐對家就要全家死清光
新嗰隻啲科技唔係廢係奇撚怪
有隻西德液晶體隱形眼鏡, 又有無敵防彈裝甲
但係竟然要用仆街飛鼠裝同埋爛鬼電單車, 爛鬼蝙蝠車
有點你漏咗無講
本身Imax70為咗極致追求片幅
連音軌都唔要,食埋做畫面
聲音變相要用其他方法收音
Dark Knight 當年喺戲院睇完真係好 sad
Never
好似 inception 咁, 個結局比你討論幾年
收音冇研究
其實要做最 top 既surround sound 要點收音
如果傳統 camera 音軌得咁細個位咁少 會錄到d 咩
唯一敗筆第2集換左女
如果有興趣絕對面睇埋佢份劇本
節奏會慢啲,但更多伏筆更加暴力而且張力會再強啲
亦都解釋點解小丑知Batman身分同知佢冧條女

更有興趣可以睇埋尼采本查斯特拉如是說,你會對個故事同人物同哲學含意有更深認識
巴打好撚慘
但係呢度想見到嘅係血流成河
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞