睇完Nolan嘅Batman三部曲

302 回覆
870 Like 30 Dislike
Dark Knight 咁重商業元素
都只係商業典範
Momento真係可以睇兩次三次以上
如果第一次就睇得明記到曬成個時序應該可以去考FBI
Btw 黎緊好似會重拍momento 不過Nolan講明唔關佢事

佢兩兄弟都係神人究竟佢成個家族係點樣
Why not both就成日講
其他野就黑白論

2樣都鐘意 程度有深淺都得姐
相比之下新joker成個怨婦咁
好明顯睇得出由角色推動劇情
係深刻過用劇情推動角色好多
Netfli係咪無最新果集
Batman begins 一埋身打個cam係咁擰/轉
又話學哂截拳道 完全睇唔到
美中不足唔係打鬥場面
美中不足係dark knight個rachel好撚樣衰
點解個時搵唔返第一集個條女做
Dunkirk 好睇wo, Dunkirk要係戲院環境先感受到果種脫離唔到既不安感
佢用好多電影技巧令到觀眾周身唔聚財. 係為戲院而拍既戲.
呢度Nolan fans 有睇過The Following?
果時已經用時間跳躍拍法, 眼見現實係咪真實呢D命題
仲好記得第三集,batman first appearance個幕係戲院睇到
當時故事講隔左好多年之後復出
現實兩套戲都隔左3,4年,個種期待再到見到佢係電單車飛出黎
真係睇到毛管動
IMAX 以前係用黎拍大自然紀錄片, 山呀河呀果D
Dark Knight 好似係第一套用黎拍商業片?
狼人vs batman

呢套野鋪墊個trick 好正
成套野由頭到尾都係呼應緊主題
想睇rdj 拍nolan

Rdj應該拍多d劇情片
memento, the prestige, the dark knight
呢三套先係我心目中嘅nolan巔峰三部曲
連dead stroke自己都話過如果唔係Batman 有唔殺人嘅原則,佢根本唔夠打
好少睇英雄片係要思考背後意義

Marvel 果d真係
一個Tom cruise前妻黎
另一個係jake gyllenhaal家姐

貴圈好細
Nolan 將拍法同主題緊扣
Memento 講記憶同真實就倒轉拍
The Prestige 講魔術拍法就一層疊一層十足魔術表演咁
Dunkirk 講困境拍法就令到觀眾坐立不安又走唔到(戲院的話)
同意真係由頭到尾都係依住個步驟黎玩
第一次睇真係會
卡通片啲joker 就真係一代比一代有味度

講精神病人嗰個笑話,
同joker 係Batman 死左之後放棄做joker去見心理醫生
真係 小朋友先會揀
你…唔知佢死咗阿媽?
對上個兩套個劇本無佢細路一齊寫感覺好似真係相對失色咗
我係睇IMAX呀
不過主要係期望太高
唔係唔好睇 不過故事冇咩劇情
歷史片係咁唔同fiction冇得話唔好
呢套戲如果有玩開魔術嘅會感受更加深

玩魔術就係為咗令人覺得神奇,用盡方法就係令人睇到佢地驚訝個樣

但同套戲講嘅一樣,你一講咗個trick 比人聽你就係nothing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞