睇完Nolan嘅Batman三部曲

302 回覆
870 Like 30 Dislike

十幾年前IMAX camera仲係咁大部 Nolan 都拍到咁多特技飛車鏡頭 仲要好似撞爛左兩部機 每部過百萬 真係好堅

十幾年後Tom Cruise拍Topgun 已經可以6部IMAX塞落戰機cockpit 入面 真係見證科技誰步
新個集真係純爆谷片
好無聊
細IMAX 係用digital 定用IMAX 菲林? 以前IMAX 菲林好大張
依家整細左但一樣咁WIDE?
但Bale已經過咗M記,而DCEU無論電影定演員都不斷墜落自爆
Tgm 隻imax 機特登自行同sony 開發出黎
做左好多評估同風力測試
畢竟呢套戲整爛攝影機事少,整爛架f18事大

不過本身nolan 同tc一樣就係行傳統拍攝派黎 愈少cg 愈開心 又唔喜串流
可惜兩位戲路差太遠 如果唔係有生之年都想睇佢地合作
無邊套marvel可以同依三部比一比
https://youtu.be/jane6C4rIwc
超鐘意佢cello 拉長整既joker theme

https://www.dailymotion.com/video/x35bnui
呢段Hans Zimmer 有講創作心得
普通ja wo
唔知點解我覺得係呀福嘅ff嚟
對望係Alfred ff
你都係返去睇美隊啦
點解netflix 就係差最好睇果套...
Nolan 嘅劇情
Tom cruise 嘅動作場面
應該直上世一
認同!
Dark Knight係英雄電影藝術經典作
Marvel類係商業上史無前例成功亦不能否定
兩者係走係唔同界別
雖然DC想參照Marvel既模式但唔多掂
讚你就讚啦 係都要踩Marvel一腳 跟住再話班
Marvel撚準備衝出嚟

菲林係傳統3倍大 已經係物理上有好多技術影響
大咁多同樣一秒24fps或以上 轉速同散熱好麻煩搞到咁大部
Digital 真係完全唔同成本功夫以後輕鬆左
鍾意睇Nolan要睇埋The Prestige
如果nolan拍iron man就正
Man of Steel 好好睇
dark knight

ending 獨白 再起音樂 睇幾多次都咁震撼
呢度連登 無peace and love的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞