(模擬類game)The Sims/Paralives 討論區

1001 回覆
32 Like 2 Dislike
same
感覺諗方向果team人唔同咗
sims 2, 3每隻ep都係補完隻驚 (3後期開始變質)
sims 4個啲pack就停留係"我想做魔法師" "我想滑雪" "我想去露營"
但又唔做多一步
成集核心個emotion系統佢有冇好好用到
但get to work 好chur
同星夢起飛一樣,都係要限時內做晒佢啲tasks ,
但啲人仔行幾步路都要用十幾分鐘(遊戲時間)

不過除此以外,跟人仔返工返學係好開心嘅
我都係睇佢
但佢講嘢好慢,一定要1.25速度睇

同埋佢鍾意起屋,啲建議未必啱鍾意玩生活嘅人。
等佢個大學生活update等到我望穿秋水
好掛住子澄兩兄妹仲有小黃金
小黃金真係好正
唔知你地有冇睇
我想講佢咁拆除咗亂, 除咗曬錢之外
對遊戲性, 玩法係有嚴重影響

比如耕田同四季分做兩個pack,
咁你又要諗兩個pack點連動:
冬天會唔會影響塊田, d雞會唔會凍死... etc
兩個元素係同一個pack易整好多, 變相多咗同其他pack連動,
例如 狗玩雪, 狗追隻雞... etc
當佢地整第17個pack果時
係好難考慮前16個pack 嘅連動
犧牲嘅只有遊戲性

唔知新果隻狼人同寵物會唔會有特別互動
sims 2 狼人同狗會易fd
佢哋只係想賺錢 唔係想整好玩嘅game…
我有睇幾集
好似係子澄(女主角?)打電話俾小黃金,但小黃金唔應機,但又默默地喺宿舍門外呆企

不過我最鍾意睇係夢幻家居改造王新系列
顧客唔俾佢去廁所,佢就用晒全部錢去裝修廁所。
結果人哋劣評佢,然後佢拆晒人哋全屋嘅廁所
同埋個吸血鬼男友都好正
改造王系列我未睇
佢最近玩狼人玩到條條片都暴走咁
唔關display card事 係寫得差
sims3 渣車送埋個仔返學再渣車返工

7-9月好似有好多update 同埋有new expansion pack
唔知係咪真係high school呢
soso
趁暑假ea又賺一筆搵水魚
其實我覺得sims 4淨係玩起屋係OK,暫時都未揾到有乜嘢game係可以當室內設計360度咁玩,有不同style地圖,又可以喺gallery度download人哋啲設計

不過Live mode做得好差,本身base game ai做得唔好玩,情緒起伏太大,生理需求又多,啲人嘅表情動作誇張得嚟好樣衰,唔加mod的話你只係可以返工食飯去廁所瞓覺

如果唔玩起屋嘅話不如正正經經去玩其他rpg好過

利申:買曬所有有build buy item嘅DLC,9成時間起屋
我原來冇玩過sims3 ,渣車係點樣操作?

對上已經係sims2 嘅大學資料片(我記得係買翻版碟
其實係咪想出sims5
先一次過出咁多尾水
家長可以教仔女揸車
個仔自己揸車番學
Click啲人上車+目的地
就會一車過
最鐘意買最貴嗰架跑車
最鐘意玩奧托荷莉嗰家庭

屈錢啦
High school pack又可以賺大錢
所以要自己加挑戰落去
我會玩十代
每代轉一個map 同埋 住自己起既屋
又出kits
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞