(模擬類game)The Sims/Paralives 討論區

1001 回覆
32 Like 2 Dislike
真 好多細節位 娛樂性好高
好鐘意啲過場動畫
同埋好多變態玩法
最記得有個mod係可以將個bb放入燒烤爐整熟佢
好癲仲可以食埋 cls
https://youtu.be/J5Tumo02W4c
原價幾錢?
樓主如果想寫list ,我都可以提供少少。

魔法世界:俾人仔去學習魔法,同埋買掃把,你就唔洗等人仔由A點慢慢行去B點,佢哋可以直接用魔法傳送,或者用掃把飛。不過其他魔法好似都可以用密技搞到。

復古經典組合:啱啲唔想控制人仔做家務嘅人玩,只要俾一張床管家瞓,佢基本上就會幫你煮飯、清潔、維修、餵食小朋友。

玩轉大學:雖然冇舊版sims 咁好玩,但有得住宿舍都係開心事。同埋有呢個資料片,你喺宿舍以外嘅住屋,都可以招室友嚟收租。(不過我未試)同埋有單車同手提電腦。

鄉間生活:有得種植同埋養雞/牛/羊駝。你會有個地段挑戰係「不接水電」,冇得用電器。水就要去河邊儲,或者有春夏秋冬資料片嘅,可以冬天時儲雪

春夏秋冬:好玩

仲有其他冇買嚟玩,但有睇人玩過,或者都可以分享吓。
鄉間生活堅正我會放第一位
鄉間生活真係幾有趣,春夏秋冬呢個係必買
CLS
我都寫啲
sims4嚟講 除咗春夏秋冬係必買之外
其他資料片我主要睇佢嘅地圖吸唔吸引
Sims4個地圖真好重要
因為佢fix死咗有幾多用地
大家都唔想使幾百蚊買個資料片番嚟
得四、五塊地用個人推介 主要都有個大地圖
1,都會生活 我最鍾意嘅map
純粹個人鐘意起penthouse
裏面有好多層樓俾你揀
由平民到高尚住宅區都有
有啲一層有幾個apartment 有大有細
係地面嘅平地少咗啲 唔夠起餐廳之類嘅野

2,鄉間生活
都係地圖大同本身佢個內容都豐富
又可以做農夫同養小動物
不過養嘅小動物我覺得唔多 得雞牛同羊駝
仲可以同啲野生小動物交朋友
如果關係好啲野生動物仲可以幫你耕田
好q個鎮入面都會有攤檔俾你去買種子幾好

3,同歡共樂
都係因為佢有好多塊地
同埋個map嘅環境都幾靚
好似德國啲屋 個map仲有個大島係入面
起啲屋俾人仔住 感覺幾chill

我覺得伏嘅資料片
1,島嶼生活
內容少 得美人魚吸引啲
同sims3嗰個比 簡直係垃圾
有成個島俾你玩 但冇得比你起酒店/resort
要自己係出面down mod先有
簡直係浪費金錢 買嚟唔知jm9

2,玩轉大學
當玩過sims2,3嘅大學
就知sims4版嘅大學係有幾咁垃圾
上堂嘅全部rabbit hole 又冇商店
以前sims2係有啲秘密社團同所屬嘅基地
你要去識社團嘅人加入佢哋嘅組織
先至入到秘密基地玩 好玩勁多
而sims4嘅大學係乜柒都冇

寫住咁多先
痴撚線
衝擊到我成個人醒曬
個人覺得春夏秋冬應該要base game包埋 始終天氣都係基本野
唔應該當dlc咁出掠人幾百蚊
其實我覺得每隻dlc 遊戲深度差唔多 多野玩唔算好多
睇你中意咩style

反而我幾中意島嶼map, 一打開門跳落海,游完水隻人仔勁開心
入面有雪山架
要練技能先上到去
lm
估唔到咁多留言
玩sims呢隻驚好主觀, 大致分為2個camp
呢個pack加咗xxx幾有趣 / 呢個pack加咗xxx完全冇L用
你問樓主嘅話我全部都會話伏
但呢個list 應該盡量客觀

暫時分咗三個tier
藍字係唔伏
紅字係
橙字係少伏

首先應該要剔走 "呢個pack加咗呢張凳所以好正" 呢d 意見,
要從遊戲性上睇佢伏唔伏;
各個style 嘅玩家買完都會有value
例如春夏秋冬 Seasons, 貓狗總動員 Cats & Dogs 應該大部分人都會用到新系統, 所以唔伏

另一個標準係replayablity, 玩sims大部分活動你都會重覆做, 如果個pack加一堆免仔洞你玩第兩次時候已經喊悶, 就為止伏
例如雪國勝地 snowy escape, 綠色生活 eco living

最後先睇有冇擴展你想砌嘅屋/房 個theme,
基本上個個pack都有新野, 但傢私同cas物件數量同質素好唔同
鄉間生活 cottage living可以砌農舍, 都會生活 city living 可以"起"公寓
相反eco living只係加咗一堆勁bland嘅傢私, model又重複,所以以呢個標準就唔合格

先講expansion pack暫時睇到呢4個係伏/少伏
來去上班 Get to Work
島嶼生活 Island Living
玩轉大學 Discover University
綠色生活 Eco Lifestyle
雪國勝地Snowy Escape

呢四個係正常
都會生活 City Living
貓狗總動員 Cats & Dogs
春夏秋冬 Seasons
鄉間生活 Cottage Living

呢兩個未決定
同歡共樂 Get Together
星夢起飛 Get Famous

你地點睇
點解get to work係橙色
因為少伏
Get to work可以跟人仔返工好正喎,做警察可以查案捉賊,做醫生斷症,我希望如果Sims 5或者其他整緊嘅indie可以跟返工返學,雖然有啲task可以好悶,但大中小學都好多嘢搞做壞學生又得,想popular 又得,又有politics,返工就算返Office工都可以好似套美劇咁搞office pranks/romance 你話幾正
get to work 佢比我印象係好冇實際作用
跟人仔番工 concept上係正
但佢不外乎有堆新地點跟住比人仔一堆互動比你逐個click
當你玩完一個人仔科學家再玩第二個科學家已經冇新野比到你
第三個果時你已經想留係屋企
番工黎講我覺得sims 3個處理最好, 比你揀偷懶/做野
sims 4 之後新增d 職業又唔係個個有呢個待遇
係gameplay上頭重身輕
我覺得普遍d人對get to work 有高評價
係因為base game根本滿足唔到玩家
人仔係屋企冇野做 呢隻作為第一隻ep會覺得好有內容
但如果放遠同其他ep比應該係伏?
你地覺得唔伏又推薦嘅話我改番做藍
唔好裝海島嗰個DLC
都無用 the sims 3 當年個想法好好
不過以當年既技術追唔上 點都會lag
除非係咩DLC都唔玩 所以sims 4先縮到咩都係咁 load
Get famous 幾好玩 做明星 都叫做有名人系統 可以農下
https://youtu.be/RwQ6jOVixxM

回憶apartment黎講 sims2真係無得輸
不過都係
有時跟埋個人仔返工
又理唔到喺屋企啲人
Sims 3開放式地圖真係世一
https://youtu.be/O1k_4HX3PkE

裝咗mod既 sims2
D人仔真係最靚 如果搵得齊d mod真係想玩返sims2 算
真,之後兩代都無咁有feel
會唔會好重覆? 個名人系統有用?
我冇玩呢個pack
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞