網絡小說集中討論區<22>

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
蠱真人,神級但偏黑暗風格
書入邊仲要成日諷刺中共
最後比人封書
我覺暫時最好一本書
成日無書睇
就會重睇佢
道詭異仙 嘅坐忘道 真係好正 將玩膠文化提昇到極點

蠱真人係咪有本係講塞啲蟲既血肉入傷口就有果種蟲既能力?
Details?點玩膠?
大乘期係咪準備埋尾
係到見到巴打講,然後去左睇,我睇左30章左右,比睇到既巴絲分享下

唔係呀,一本好出名神檯級既書
鍾意佢既人好鍾意,唔鍾意既人就會覺好殘忍
幾兩極既書嚟,但絕對值得睇一睇

簡錄個序比你睇下

有些電視劇中經常這樣演:大反派將主角擊敗,就差最後的致命一擊。然後大反派就開始羅裏吧嗦,主角暗中積蓄力量,最後一搏,每次都能翻盤,大獲全勝。

這個情勢局麵,若換做反派是下風,則是這樣:往往主角發威之後,反派被擊敗癱倒在地。麵對主角的劍,反派忽然痛哭流涕,發誓痛改前非。主角“心慈仁厚”的猶豫了,這時反派絕地反擊,未遂。主角“明察秋毫洞若觀火”,將反派徹底鎮壓下去,同時心腸也硬了,大喝一聲“卑鄙無恥下流”,最終將反派擊殺。

還有些反派,每次綁架了主角的親朋好友,幾乎從來都未要挾成功過。就算是優勢很大,也會因為種種不可抗力而莫名其妙的被主角擊敗。

好像是在六年前,我創下“蠱真人”這個id,就是心中有個願望,想見證一個邪惡大反派。他有著自己的行為方式,被世人不容,恣意縱橫,又不屑解釋。他殺伐果斷,從不為情所困,看到美女也絕不腿軟。

他的威名讓四海凜然,讓人談之色變。
書名叫蠱真人,作者蠱真人
大概講一個現代人穿越左去蠱既世界
本身自以為穿越,係果到會有成就
做個好人,光宗耀祖
但天意弄人做左大魔頭,最後比正派圍攻
逼到要自殺,但有一隻神奇既蠱
幫佢回到岩岩穿越左既時候
再決心再做大魔頭既故事

佢寫講蠱,最神級係會寫到寓言故事係書
仲會講養蠱、煉蠱、用蠱
好特別既唔止係打打殺殺
好寫實一面,就算係主角
都成日面對,無養料無錢養蠱
要同成日同人交易,故事入邊無永遠既敵人
呢本好似睇過有啲印象
最近喺YouTube 見到介紹盜墓筆記嘅片

冇冇巴打睇晒成本,我記得睇咗少少就冇追落去

身為盜墓網絡小說嘅始祖,有冇巴打有書評

同埋有冇類似嘅好書推介,但好似聽過呢本書之後

中共好似唔畀寫呢類小說?
寫小說最忌太現實
原來都好多嘢睇
道詭異仙 邊到可以睇到正字版?

600章打後好多都有錯字 分別係幾個app/網睇過都係咁 唯一正字嘅嗰個小說網勁多廣告懷疑有毒
UU 有無?
我用古燈文庫是但碌左幾野好似無咩錯字
有無人有睇蠱真人本新書無限血核
我睇到100章唔係好頂得住
點解啲文筆變左第二個人咁
而家食版權食到傻
斗羅同呑噬星空出動畫出左好耐
廣告又顛
要睇完俾佢撚一次先有個種錯愕既feel
其實唔算修仙,啲“神通”都係痴痴地線先用到/用完都痴痴地線
有啲似新人寫西幻既feel,睇到一半棄左
坐忘道
個作者應該都要癲癲地先寫得出呢d書 真係好精彩
作者應該都係個啲成日撚9人既人嚟,次次有坐忘道既情節都俾佢撚到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞