網絡小說集中討論區<22>

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
唔止兩個選擇嘅
可能兩個都係真,兩個都係假
或者主角喺邊嗰時嗰邊就係真
缸中之腦
實力通漲確實係大問題

舊小說好好多

舉個例,射鵰入面,黃藥師,一燈大師係頂級高手,去到神鵰結尾,都一樣係最高水平,唔會忽然間做晒卒仔。

同埋,主角實力太強,真係好無癮。
而家睇緊鏢局,之前以為睇過,睇睇吓好似又好似冇睇過
因為大陸網絡小說嘅作家好多都冇咁嘅功力,將個力量系統寫得咁完善,加上都冇能力將絕世高手嗰種獨特魅力描寫都出嚟,好多網絡小說嘅人物寫到佢哋好勁,但你會唔明佢哋點解咁勁

例如嗰啲什麼老祖,一遇主角就會gg 但做咗咁年人上到呢個位,寫唔到一個好嘅原因點解會輸畀主角,次次都係差唔多嘅模式,講到有幾天材幾努力,一遇到主角一嘢就gg

唔係話唔得,不過本書會變冇腦爽文咁解

唔好話金庸,再近代啲,個人覺唔黃易就做得幾好,佢寫咗好多好角色出嚟
例如:邪王食支煙,天刀宋缺,寇仲,除子陵,龐斑,無上宗師令東來,浪翻雲等等太多經典角色
首先冇一個好嘅大綱 其次係吓吓一收得就寫幾百萬字 到中後期 最簡單水字數嘅方法就係換地圖再升過lv
所以有一段時間升級換地圖流盛行
由換大陸到換星球再換次元換世界
岩岩睇完諸界末日。想問佢仲有無繼續出講埋搵佢老豆老母?其實睇到後面都唔係好分到佢點解咁做好那長,只係想快d 睇完佢咁
恐怖高校,經典無限流
唔知你哋有冇睇開娛樂明星類我老友「七七家d貓貓」寫開歐美娛樂明星類佢仲有個分身「磨硯少年」寫體育類文筆係文青風
幾年前我喺小說圍爐post托某位巴打同七七家d貓貓講好鍾意娛樂在身邊系列 嗰個巴打係咪就係你
印象中好似仲話畀你同其他frd水佢去寫nfl
應該冇,通常要等1個星期左右先有正常版
應該係我宜家冇咗wevhat,同佢斷咗聯啦,佢有line但係好耐冇用
btw佢本盛夏浮華係用娛樂在身邊做故事背景寫,所以會見到江逸寒,李然,one娛樂 唔知佢儲夠錢再出國留學未呢
前傳煉獄藝術家
前前武應充沛

其實冇話搵唔搵因為佢本身係一個術
前傳佢老豆老母有出場
咁可以睇下喎 都係歐美娛樂明星?
btw 我仲以為佢喺美國定居 八掛一問點解巴打會識到佢
韓娛啦,冇睇開泡菜嘢會唔太明。

佢自己一個人住上海,出過去韓國讀書再回流嘅。

我識佢係個時入咗佢個書友群再無啦啦變vip,同佢響好多方面嘅睇法同埋電影呀聽歌啲口味都好撚似所以friend咗,之後直頭自己去上海時搵佢食飯再落club落bar

19年後我就del咗wechat,同佢最後一次contact係21年1月1
近幾年都少留意韓娛 都仲係停留喺二三代團嘅印象

好少有網友可以咁投契 咁樣斷聯真係有啲可惜 不過都respect巴打你嘅決定
等佢出咗國讀書再算
但大陸要紅就要寫無腦爽文 睇返近代最出名果d咩斗破斗羅全職法師 全部都係開外掛
結局有d爛尾 原本同個小boss極限1換1
突然變左無敵 可以秒殺幾個大boss

寧願佢寫到贏左小boss 之後著草 就完
出續集寫佢&佢朋友&佢後人點變勁挑埋大boss仲好
冇計啦
佢都講明成績唔夠開飯
再寫落去都冇意思
有冇巴打更新左ios個古燈虧虧地
有咩source會有正常版睇?
唔係反義詞版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞