網絡小說集中討論區<22>

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
前期堆中二無限流成日殺鬼佬笑小日本, 但由深夜書屋,魔臨開始已經冇呢d 野, 印象中仲有d 位暗串d 大陸狗陋習
想搵到本好似蠱真人上下好睇
睇緊詭秘幾好睇
但覺得未到個個講既神作級
個人覺得詭秘最勁係世界觀同背景設定好完整 22條序列由9-0 各有特點 雖然未完全寫哂出嚟 不過淨係計有出過場都已經好誇張
雖然佢未至於100分 但係對比其他網絡小說咁參差不齊 叫佢神作我覺得可以接受
認同世界觀係大
但覺描述角色事件,反而因為世界觀太大
令到覺有d散,故事唔夠緊湊
明明寫左好多,但高潮位麻麻咁
真人本無限血核好睇
真人最勁係埋伏筆,d伏筆喺幾百萬字之後揭開,個首尾呼應的效果好令人震撼,真係無咩書做倒(首先幾百萬字的書都冇乜)
其實都有創新 不過集中係背景設定多 每條序列每個等級都有明確獨特能力 加埋越強大越瘋狂的設定 網絡小說中算係好獨特

最憎好多書都分到啲等級勁細 但係又寫出有咩具體分別 得個等級名好似幾型 但實際上只係表達出攻擊防禦速度勁咗 見過有啲書分到lv10前期巔峰/初入中期 cls 唔知分到咁細做咩
詭秘係比較慢熱啲既書,但設定真係係果時好破格,仲改變左好多新書既設定,好似打更人咁食晒佢條水,我自己覺得如果揀三本影響深遠既書會係詭秘 鬥破 無限恐怖
原來IOS無咗啦
無限恐怖真心係開創時代
詭秘就真係突出
升級流已經好耐,但好少寫到咁精細 次次都係換個名嘅1-10級,主角一升級就等級壓制,奸角高級就點都唔壓
我記得有本係食藥升級,次次升級前都有下一級階級嘅藥,一升階段就食藥到滿級清場,再轉地圖搵下一階級藥,睇咗兩次就放棄
烏賊最特別係佢咁多本都保持到水準
但冇記錯睇奧術果陣好似話自己係理科?不過佢係設定廚咁,所以好少食書係真

就咁睇係鬥破係縱向咁set左流程既大方向,無限恐怖係橫向咁開拓左唔同題材既創意,詭秘就係設定上既深入同創新
一開波不斷同你講主角無人格分裂
但係我覺得第一序列幾好睇
都市之我爲宗師 熱血 武術文
白骨大聖
烏賊之前啲書都好正 東西玄幻都好睇 一世之尊前中期我覺得都算係神級
黑暗王者我覺得個作者文筆功力麻麻
硬係有種強行說愁嘅感覺
算高質其實
比而家應該禁撚左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞