睇返Netflix既二戰大事記 美國參戰前世界都幾絕望

793 回覆
1365 Like 18 Dislike
反而某程度上覺得希特拉真係好恐怖
雖然無視人權,但帶住成個納粹德國由一戰戰敗國負債累累
仲要得果一兩個所謂盟友
都可以打到成個歐洲返黎,打落非洲,東線打埋蘇聯
英國打唔落都係因為隔左個海仲要都係勉強守住
反cup成咁真係好癲
凡約果陣法國根本係想收德國皮
英美叫法國佬唔好咁過份,正路傾條約唔會咁傾
當然有人覺得當時收左德國皮就冇二戰
呢D野冇如果, 事實當時納粹黨宣傳「民族屈辱」就係講緊法國響凡約既所為
租借法案連工廠機器都借埋喎。蘇聯不過用人命(仲要係加盟共和國多添)堆屍打。
咁死得人多拖住德軍唔能夠全力守西線都係貢獻嘅。不過唔好忘記,蘇聯有份瓜分波蘭。佢有份縱容侵略者之餘,仲乘人之危拎著數。

自己去搵wiki又好,睇美國檔案又好,都有寫啦。租借法案個物資量。
蘇聯無美國海量物資,一早就打到仆直啦。係咁好抽邊駛搬晒廠去西伯利亞然後繼續輸。
打得快過西邊戰線唔代表蘇聯個底子好。1930年底史太林清黨洗走幾多老練軍官?
照紅軍政委d唔要命的烏拉衝鋒,唔使納粹集中營,共產黨員都會打完了
中華民國係親美,中共國先反美。
BLM真係好撚戇鳩 屌你老母本身都冇特別唔鍾意啲咩黑人嗰啲 BLM 反而令到我唔鍾意黑人,屌你老母睇親啲戲啲黑人而家全部都唔撚使死 死嘅全部都係白人

好地地個角色原本係白人係要搵個黑人去做 BLM真係食屎

左上 Ware xx 點解
依樣係我想講嘅,可能表達得唔好
簡單啲講,凡爾賽條約嚴厲同寬鬆嘅條款都有。政治方面係好寬鬆,德國高層完全無事咁濟,啲平民直頭覺得無分別咁。經濟就太嚴厲,搞到德國人食晒屎咁。然後民族自決又雙重標準,對德國唔公平。依啲條款夾埋一齊搞到德國人淨係覺得好屈辱。

跟住條款執行又好多位都執行得差,後來犯晒規都理唔到。懲罰嚟講又屈德國食晒所有責任,但係真正罰(領土)個啲德國係受損最少個個咁濟

如果英國唔係想留德國制衡法國,肯聽Clemenceau講肢解德國嘅仲好。依家係擺到明想害德國,但係又俾德國有能力報仇
除去對希魔極權既恐怖
佢係改革呢方面真係值得佩服
講起呢樣
國民黨同共產黨其實一樣獨裁底
只係兩邊奶水唔同, 一個西方, 一個蘇聯
但係老毛後來都同蘇聯反左面, 仲想親美嫁
90年代初南非係呢個世界最富有既地方之一,有鑽石同金礦俾班黑人掌權後就變左世界上最垃圾既地方之一
講縱容侵略者嘅波蘭都有份,依啲共孽就唔好講好過
三姓家奴
黑龍會>布爾什維克>基督教
美國參戰前,英國

北冰洋航線支持蘇聯
北海海戰抗擊納粹德國海軍
地中海衝擊意大利海軍
大西洋護航,再鎮壓維希法國海軍
印度洋拒止大日本帝國海軍
應該係BEWARE XX?
不過唔知XX點解
有些人種可以, 但有些人種就是不可以
所以話唔係想歧視黑人
但佢哋做管理同自身既修養真係令人生厭
南非殖民時期係當黑人奴隸咁用
去換取依啲經濟成果
南非三千七百萬人淨係去養五百萬白人
你齋睇啲白人一定發達個喎
依家中國齋睇北上廣嘅你都會覺得好發達
無知一問 點解德國咁細個國家可以咁打得
主要係驚北極熊
俄已經出梗兵落日本
唔係日本投降得快
北海道冇硬,分分鐘殺埋落東京做到東西德咁
當初hitler都已經推到近莫斯科仲有百幾公里,如果無美國援助,蘇聯真係輸硬
但係民國係同盟國
同英美應該有幾傾
到時香港可能幾唔同
用現今既價值觀去judge歷史人物, 個個都係仆街嫁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞