睇返Netflix既二戰大事記 美國參戰前世界都幾絕望

793 回覆
1365 Like 18 Dislike
以前港台有個紀錄片有講過
我覺得佢講得岩,係一戰戰勝國太高傲
1.德國無能力還錢既情況下還錢
2.戰勝國勝利分莊唔公平

3.英法德都爭美國錢,英法經濟問題無錢還,咁德國差英法條數俾埋美國,然後美國再借錢俾德國還錢俾自己,呢個盡對係最蠢既決定,唔明點解美國佬咁醒,會做個咁既決定,呢個決定直接令到德國貨幣崩潰
但假如冇租借法案
俄軍最壞打算都係退到烏拉爾山脈
德國打唔打到長戰線
Tiger king其實算唔算紀錄片
好睇過好多Netflix劇集

我最怕Netflix玩gimmick就叻
但唔夠深入認真
n年前既世界觀
援助大哂?? 咁講烏克蘭大嬴左全靠美國佬啦 烏克蘭一啲功勞都冇?

大部份援助是投向了英國,此外還有十二國同時間獲得援助,包括中國、波蘭、希臘、南斯拉夫、挪威、比利時、荷蘭(包括荷屬東印度) 巴西及自治領共和國。時美國曾以大批貨車供給中國,此外還有提供相當多貨船運送作戰補給及鋪路材料,協助修補滇緬公路[3]。
俄佬咁多年都玩人海戰術
而德軍玩到開三條戰線
德國內部都有講過人手唔夠打三條線
呢個問題又係要拖到普魯士1870贏普法戰爭時
bismarck喺凡爾賽宮宣佈獨立開始
呢件事對法國太屈辱
但佢真係
片中正史話美國知日本準備發動攻擊, 但唔知確實位置, 估計多數係亞洲地方, 珍珠港既美軍只係用來支援亞洲作戰既美軍, 所以佢地心態係渡假咁, 最多集中看管同鎖起夏威夷既戰機, 以防當地日本人搞破壞, 點知呢一步令日軍偷襲珍珠港時好多戰機唔可以即時起飛任日軍炸, 不過不幸中大幸有幾隻航母當日出左去做任務無係珍珠港
蕭條還蕭條
美國科技當時已經領先其他國家好多
當年有人影紐約既片
已經好多高樓大廈
原本一戰前世界都充滿理想主義,一戰後 二戰前夕成個世界都好悲衰,英法民主自由勢力衰退,相反獨裁極左極右勢力好繁榮不斷崛起,德俄意西變晒色,連日本原本大正民主都變咗北韓式軍國國家。好多文學家小說家都對未來悲觀,覺得未來各國會極權主義統治人民
租借法案係好重要
無嘅蘇聯都未必贏到
但係無紅軍去頂德國陸軍
美國都唔會贏到
有啲野唔係錢同物資代替到
英國收到嘅資源差唔多係蘇聯三倍
但係英國咪又係打得差
要不是美國當年係日本投下兩粒原子彈, 世界(中國)就完蛋了
一來冰天雪地,二來呢啲荒地基礎建設都冇乜,根本係寸步難行
架仔采你都有味
唔撚係掛, 唔係有相都好難相信呢班人會做D咁既行為
你理解點解德國一戰後既情況就唔會咁講
當時既問題係戰勝國引起
片中有講史太林格勒之戰, 希特拉打史太林格勒主要因為個名, 佢要羞辱史太林, 史太林要史太林格勒既蘇聯人血肉長城咁死守唔可以退
一年前睇左,好睇到癲
原來好多歷史我都唔知
其實睇返貿易戰都係美國撩鳩支那
睇下佢點反抗
點知撩極都唔出兵
最多都係搞鳩台灣
美國出聲會幫台灣協防(唔係出兵)都係唔夠膽出手 . 美國以為摺被軍會同皇軍一樣咁好勝心真係對皇軍係侮辱支那得把口
依啲fake
唔好信咁多
希特拉指揮好多弱智行為
但係佢未弱智到咁
Stalingrad個戰略地位係好重要
簡單啲講, 蘇聯出人, 美國出錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞