睇返Netflix既二戰大事記 美國參戰前世界都幾絕望

793 回覆
1365 Like 18 Dislike
中國人?
美國係摩天大廈既先驅 百幾年前已經有摩天大廈
但唔代表當年美國國力係好強 美英法受大蕭條最影響係美國
香港都有堆上位者都係英國裁培而家反咬英國啦
羅馬帝國,伊斯蘭帝國已經強過古中國
美國拖左幾耐先肯幫拖呀
佢一早介入歐亞就唔駛捱咁多年
邊忽盲反

而家d教科書,電影都開始吹緊係中國自己打贏日本仔
我明白,邊個想自己個仔上戰場。

舊時打杖比依家慘烈好多
真係血肉長城
係係係,中華文化好垃圾,連ivy league都要去研究點活用垃圾。
閣下一定超越ivy league 學者層次
法國佬真係俾一戰嚇怕左。
唔係都唔會整條馬奇洛防線出嚟。
紅軍咁撚勁,點解唔直接WW3
推撚到法國仲同英美爭東西德
咁講中心-邊陲同間接統治,好未?
呢套係研究歐洲殖民主義統治用嘅框架。
呢套嘢研究英帝國點樣壓搾殖民地同分化管治殖民地人民時候好好用嫁。
唔係白人就係外人,就要被管,仲衰過可以自己管自己嘅蠻夷
不過大家要小心比Netflix 洗腦

睇時睇都要fact-check
打嚟做咩
夾埋美國一齊分咗英國已經夠
真係打嘅成個西歐都含硬
1945年330萬盟軍唔會夠成千萬紅軍打
美國自己咪又係唔想打
得Churchill係咁想拖美國落水
just
never never never
應該係由韓戰開始有咁既情況
老毛在推動人民方面, 其實幾高手
以可時冇網上, 冇電視
有好多年青人上一個月北京都為左見佢一面
我話,Netflix 嚟講
真係預左自己啲仔女出得去都九死一生
都好多女要做後勤
有醫護甚至有sniper
都幾撚癲
戰略思想守舊
同元首有代差
未開始已經結束
//偷襲珍珠港成功後, 日本認為美國係太平洋既威脅已暫時解除, 隨即加速擴張係亞洲既版圖, 其中包括入侵香港//

香港同珍珠港係同1日發生㗎,咪講到好似有因果關係咁啦
Imperialist*
八路軍係主力㖭
都係他者問題。
站係滿洲人視覺,滿人一樣當你班漢人係低等民族。仲衰過蒙古人添。
蠻夷觀念本身係唔平等。係古代個時空,中原王朝個實力同文化真係高,佢地會傲視四鄰係可以理解。同理,羅馬人除左希臘以外,一樣睇唔起其他人,行Pax Romana。

天朝制度對當時班「蠻夷」嚟講,係非常重要。得到中原王朝認同,可以增加政權正當性。互市可以養活個政權,朝貢之後嘅禮品拎貴重過貢上去俾中原王朝嘅貢品。呢啲實質嘢唔係一個垃圾就可以抹去。

去到民族國家同主權觀念出現之後,蠻夷思想當然唔適合。但係用呢樣用後來先進概念去評論一種思想垃唔垃圾,好明顯係低層次嘅鳩up囉。同笑原始人鑽木取火唔用打火機一樣。

有人鍾意用呢種方法去拎存在感,不過唔該要知道係一種引人發笑嘅方法。
嘩,仁義之師
史太林真係愛民如子
係美英小人之心,搞出冷戰

蘇聯熱愛和平,同中共一樣唔攻台
係唔想台灣同胞受戰火摧殘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞