睇返Netflix既二戰大事記 美國參戰前世界都幾絕望

793 回覆
1365 Like 18 Dislike
咁張伯倫簽完都有主張加軍費整軍備嗰d
睇得出係一戰完加大蕭條之後元氣大傷所以想拖耐d準備耐d
而唔係以為自己簽完就會永遠和平
好過而家嘅德國
根據hearts of iron iv ,東南亞佔左全球8成以上橡膠,橡膠要用嚟生產飛機,所以一定要打左先
睇返真係覺得而家係戰爭邊緣
根本個世界都唔係大中華文化推動
但又要用呢啲垃圾去套落人哋歐美度
啲大中華膠真係好撚嘔心
乜柒外王、蠻夷
收皮啦,呢啲垃圾思想
人哋歐美講嘅係質易、全球化、文化交流
一戰帶來的經濟問題不只在德國
一戰法國打到咁唔想再打好正常
二戰個個環境已經輸咗
拿破崙復活都救唔到
仲要德國比個offer其實唔差
加埋Dunkirk個陣好多法國人覺得係比英國賣咗
直接投降算數
搞咁多嘢,佢哋有冇人想參政?
又唔係。。。越戰既教訓好大
可期反戰L 勁多

唔係911, 美國未必咁多國防佈防
衣上面都有巴打話係美國軍援租借法案,蘇聯先有得打德國,就算大清洗復甦都係多幾個朱可夫將軍啫,無人無物資都係無得打。

我只見到德打英,蘇都無軍援英,亦一樣若德打美,蘇都唔會援美,咁只要防唔好俾蘇反枱在德打美英時偷襲,只要蘇兩面不幫,果時的德意日打英美法澳,唔見得會輸。
其實中華地區,各個朝代嘅發展,直至滿清,都係世界第一,有份推動世界係真嘅,但一定唔會淨係得中華地區

蠻夷生番,呢個概念好垃圾,唔洗講太遠
就淨係契丹,中史,甚至朝代嘅地圖,都會屈佢地係蠻夷嘅類別。

但現實係,人地有自己文字,文化體系,法制,完全唔係生番
以前讀書真心對呢啲野無興趣,大個左反而成日想睇多啲,想認識多啲世界歷史,覺得戰爭真係好可怕
法國唔使做戰敗國就真係要多謝De Gaulle
如果唔係佢d day之後返法國周圍演講
同埋周圍任命啲地方行政長官
成功做到propaganda係法國靠自己光復
美國係直頭想當法國係德國奧地利咁斬開幾忽
我覺得世界歷史個特色係,好多嘢係同時發生緊,相互影響,斬開一截截睇,會睇到好多唔同嘅視覺。始終依加嘅歷史,就係昔日嘅政治,唔可能太單一咁分析

二戰冷戰,直頭係影響依加嘅國際政治局勢
唔覺得美國佬有咩特別好
亦都唔值得吹奏
只係佢拳頭夠大
同埋日本仔搞鳩佢先參戰
香港日治時期嗰三年同而家氣氛差唔多
單單睇一啲紀錄片,可以理解到我地屋企既老人家或祖先係經歷過點樣既混亂世界
慘在當時人民當佢係神咁拜
又話佢簽左係史上第一既首相
最後就係帶左個假希望番黎
至於而家班歐豬同德國就更加無眼睇
成班係度玩政治遊戲
有咩事咪和平坐低表達意見
做咩要用暴力
有一集係講中途島戰役
珍珠港事件後美國報復性轟炸東京, 如果炸中天皇, 日軍好多高層要自殺
轟炸東京激嬲日本又要報復, 美軍截獲信號日軍要打AF, 但無人知AF係咩, 只有Joseph Rochefort解讀到係中途島, 但佢同華盛頓政府講無人信, 最後佢聯同太平洋司令係中途島發放假信號比日軍截獲, 佢地再截獲日軍信號, 證實AF就係中途島

雖然美軍有準備中途島之戰, 但一直都處於下風, 有隊主力轟炸機ON99唔知飛左去邊, 最後佢地又好好彩發現一隻落單既日本戰艦, 跟住佢搵到成個日軍艦隊, 而當時好多日軍戰機出左去追落荒而逃既美軍戰機, 成個艦隊任美軍轟炸機炸

正解
我地讀嘅歷史,屋企對上好幾代,就係經歷過嘅事情
算撚數啦
現今社會,根本無嘢係中華文化推動
就連你嘆緊嘅冷氣、風扇都係西方文明帶嚟
無歐美
分分鐘依家都仲係人手撥緊扇
講經咩
套嘢同二戰實錄有咩唔同?
其實開戰前,美國海陸空都唔係咁強大
係戰爭開打先增加兵力
今日美國繼續維持龐大軍力
純粹係因應稱霸全球的格局
其實日本唔打珍珠港,德國唔打蘇聯嘅話成件事可能好唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞