韓國電影集中討論區 (16)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
難睇?
證券界報告資料中公開了SHOWBOX電影陣容。

1.《非常宣言》
導演:韓在林
演員:宋康昊、李秉憲、全度妍、金南佶
確定2022年8月上映

2.《市民德熙》
導演:樸珠英
演員:羅美蘭、孔明、廉惠蘭
後期製作並準備上映中

3.《狎鷗亭報告》
導演:林鎮秀
演員:馬東錫、鄭敬淏、吳娜拉
後期製作並準備上映中

4.《破墓》
導演:張宰賢
演員:崔岷植、金高銀、李到晛(暫定)
處於前期製作階段

5.《休假》
導演: 尹尚孝
演員:金海淑、申敏兒、姜其永
製作完成進入上映審議

6.《三天》
導演:玄文燮
演員:樸信陽、李民基、李來
後期製作並準備上映中

7.《綁架》
導演:金成勳(《走到盡頭》《隧道》《王國》)
演員:河正宇、朱智勳
海外(摩洛哥)拍攝中

8.《道德風險(moral hazard)》
導演:崔允鎮(《辦公室》製片人)

我覺得佢2用黎加設定(有其他地區既能力者,金多美佢唔係最強最完美,個組織超級大)
Netflix原創系列《蘇里南》已送等級審議,即將Netflix上線公開(按照目前排期,最快有可能9月播出)。

冇 開售時間我睇緊戲
完場已經賣晒
200分換領嗰隻唔係都有簽
佢係有料
有料嘅人更加要走出香港

其實我好鄧少年的你可惜
本身一套好地地嘅戲,被支那玩到鬼五馬六
係呀 但果本只係康城場刊 入面係雜崩甩嘅雜誌內容 唔係電影特刊 而且無朴贊郁簽名
的確係唔同級數
第一次睇少年的你個成都(?),好似睇緊一個森林咁
可惜最尾powerpoint式文宣摧毀成套戲,連柏林影展都去唔成
搞到睇呢套戲要調整心態

唔止於社會題材,其實我一向好憎嗰種念口簧式港產片
一味流於口號形式,唔識用畫面講故仔
近年黎講,唔計佢最成熟始終都係黃進同許學文,可惜遲遲未有新作

講開又講
佢係近年其中一個衝到出華語電影市場嘅香港導演
佢嘅戲好受韓國人歡迎,尤其班film nerd j爆
但語言唔係廣東話真係好難當佢港產片
其實我覺得好double standard 個個見到曾國祥陳可辛就話奶共奶人仔
鄭保瑞咪又拍左幾部西遊記 又冇人出聲
天下烏鴉攞左柏林又係唔係香港作品?
之前藍宇 臥虎藏龍咪又係普通話 又唔見有人唔當港產片
其實咪又係個人喜好 見到李安關錦鵬就唔出聲 見到曾國祥係153個仔就鬧左先
驚鬼呀
我喺果面曾美慧孜都挖返嚟講

其實果面都有人讚佢包括套戲
不過小至連登 大至香港
確實真係唔多人可以客觀講一套戲
近年嘅社會環境好難俾班人客觀咁睇呢類戲掛
睇得多大陸戲,會自動ignore ending啲字幕卡/文宣,因為你知呢個唔係導演本意,overall套戲係掂就得,ending嘅嘢我從來唔當套戲一部份
例如南方車站的聚會,ending果幾行字:xxx隔天主動自首,呢啲嘢你知我知單眼佬都知,我一概唔會理,亦唔會影響整體觀感(雖然套戲都刪改咗好多其他位唉)
黃晸珉、廉晶雅有望合作出演電影《Cross》,兩人將在片中扮演夫婦。電影由Sanai Pictures與Obra Creative共同製作,李明勳導演執導,這將是他的商業電影處女作。
電影講述這對夫婦被捲入一起事件之中,是一部諜報喜劇動作片。電影將於7月末開拍,預計將會拍攝4個月,到11月殺青。 ​​​
下女好睇過分手
但分手真係2021 一股奇倒嘅清泉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞