來英搵工幾個月所感所想

770 回覆
3678 Like 57 Dislike

Cover letter 好緊要,介紹下自己,順便展示下書寫能力。CV 其實唔怕長,34頁其實都OK,係怕冇內容。寫清楚最近幾年做過啲咩,唔好齋寫做咗咩project,寫自己係個project contribute咗啲乜,而且同份工要求夾。cover letter 唔好長,講下自己點解搵呢份工,點解覺得自己適合呢啲老土嘢,記得你個cover letter要同個CV呼應。

我比較好彩,apply咗十份左右,得兩份有得in,都in到final stage,一份最後覺得我唔係好適合份工,所以冇咗,另一份就請咗,因為佢地等人用而我又fit到個JD. 記得花時間一份一份工整cover letter 同 CV, one fits all 就瀨硬。

搵工嘅都加油。
Finance 邊範
你唔驚可以比contact
London做Finance 好多agent搵人搵工唔難,分分鐘年年轉都得(不過太jumpy唔係好事)
咁又唔洗

佢地多數cover letter 係optional ,有啲就唔比你擺
Lm
lm
你覆緊隻五毛賤種
CV 3/4頁神早dump咗啦,就算有咁多野寫,邊有人會睇
執返個LinkedIn profile, 如果有工作經驗嘅話最好搵agent,佢可以睇完你個CV俾啲意見,都可以直接問佢依家Market人工係幾多。

Cover letter 唔一定需要,我自己就咁send CV出去都有interview。Agent 通常會自己整一份cover Letter幫你apply 工。

Interview 唔好死背D答案。可以上YouTube 睇片搵啲適合自己嘅Model answer。
唔該哂
好post
同意你袋定幾個故事好緊要,一來可以show到你英文口語水平,二來啲鬼真係幾鐘意傾下閒計,你個故事有對應翻果份工既工作內容,真係有加分,我果時搵工,都會同對方講下我對接觸顧客既經歷,同埋講一個客成日帶全家黎,我睇住佢小朋友由手抱到識自己食飯既過程,畀佢知道我有用心對客,同個客有良好關係之類。 後來同個老細熟左,佢都話當時無呢個故事,都未必請我,因為過程當中我唔係十分健談,都會擔心呢個人識唔識對客,聽完個故事就放心左好多
agger
有工作經驗嘅真係執一執個linkedin去搵agent就夠
佢會再同你傾幫你執CV
而且有啲大公司比較鍾意in agent screen好咗嘅candidate
其實 entry level幾錢人工叫正常?
而家炒散咁做一個月 before tax £2500左右
都係兩萬尾per annum 普通fg價
主要finance/banking 都有試下報audit同actuary
intern算係做精算野 但一份paper都冇考
34頁? 三世書CV都得
做銀行,consulting其實全部都係一版,最緊要啲keywords,impact俾人睇到。老實講,份份工都百幾人報,例如大行請grad,acceptance rate都係1%左右,望你份cv唔會多過一分鐘。有時CV廢話多,累聚都會側面反映到你做事能力,所以奉勸大家寫cv簡而精,有興趣佢自然會問落去。

其實有啲cv問題都唔係英國問題,喺香港一樣適用,可能好多人喺comfort zone太耐,追得唔夠貼
lm
高質實用post lm
多謝樓主同各位巴打咁有心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞