來英搵工幾個月所感所想

770 回覆
3678 Like 57 Dislike
留名學嘢
一個人一年應該用唔到30萬
想問吓哦邊有咩工種/專業係吃香?
以前起英國讀大學year 3 有教點寫cv, 不過之後返咗香港做野。 今年開始起英國搵工,用返大學教果個format 再比agent 睇都冇咩大改過。

P.S.由開始搵到有offer 用左個半月。
咁快本身讀咩科?
Sorry 誤導左大家
我錯
不過個通脹真係好勁,黎左幾個月買食材已經貴左十幾percent
10 月電費又吹緊提高price cap

大家真係唔好預到剛剛好
香港住既地方周圍都係shop, easy to access, 購買慾自然多左。
係外國住遠少少都要揸車,自然會買少d野
香港做audit 狗,返英國跳做commercial
轉行都咁快就搵到工
咁都係做番account 野姐,唔算係真正轉行。
你FG都可以揀工ACCEPT, 都幾勁
唔緊要 你都係想提醒下我地唔好預咁緊姐
通脹真係避唔到 依家去邊個國家都有
你當stat相關啦
其實香港有1-2年經驗先過黎絕對會比較易搵工 但前提係經驗要relevant同埋諗定自己個career path
如果做野間公司係英國都有office就最好 有機會internal transfer添
同埋你second up應該可以報到grad scheme? MT之類
驚自爆 只可以答你唔係bba
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞