來英搵工幾個月所感所想

770 回覆
3678 Like 57 Dislike
強帖留名
落手做要睇邊d,我見多數要相關技工課程之類/證明到有相關經驗。

Lm
lm
我四月尾開始搵工 一開頭所有cv都係冇執過一式一樣咁send
cover letter就淨係改公司名 send左超過50份都冇回音
去到五月尾開始 每個application會照返個job skills required 去改CV同cover letter
之後過完jubilee即刻收到幾個interview通知
interview前預備多幾個例子 STAR就應該大家都識架啦
依家in左四份工 一份有offer 兩份in完等緊通知
最後建議大家可以試下係CV寫返英國地址同visa status 另外香港experience可以寫多d資料 eg 大學ranking/公司規模 因為英國hr未必熟香港行情
利申: 三大乞食科2:2 grad 得半年intern經驗
Lm
而家既living cost 會貴過2020 double?
樓主如果你係hr你想唔想收到自己cv
2020年既budget 依家要預double
人工方面如何?
樓主fg小朋友唔識啫睇吓新聞就以為真係好貴好貴
你份CV咁長嘅
我通常一頁過就算,太長自己都唔想睇
清好有用!
咁香港fg應該點寫最好
睇吓你見咩工囉
LM
我不嬲係香港搵工都有cover letter.
果陣讀business English 有學
學咗唔好嘥
不過cv就真係鳩寫
好少對應份份工咁寫
CV:

個template CV 冇重點,用多啲篇幅寫工作經驗好啲,越緊要越接近你搵緊個份工嘅responsibility 就放最頂Education 唔使咁詳細,Leisure 如果啲野幫唔到你搵工唔好寫

Cover letter 我認同上面一位巴打講有啲公司真係唔睇,如果寫,唔好咁長,樓主個例子我覺得太長,2 paragraph 都夠,表達到你有留意佢地公司一啲最新嘅野都好好

Interview 認用樓主,可以整定個word 打啲interview question 自己再準備答案,一開始build up好辛苦,但之後會越黎越易,一勞永逸。
如果有啲問題係你冇prep,記得之後寫翻落去,久而久之你會越黎越流暢

最後想講就係一千個人寫Cv 同Cover letter有一千個寫法,最緊要寫完唔好滿足現狀,要keep 住改

要有心理準備搵兩個月以上,開頭會冇回音,但你肯Keep住改就會開始有interview,之後你會越黎越得心應手

利申:英國HR狗
兩邊搵工文化真係好唔同,英國D intern application好多時只收cover letter,唔收CV
Lm
份cv應該喺香港都啱用?
應該唔止英國 美國佬都屌晒鬼 啲嘢越嚟越貴 尤其係gas貴到癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞