來英搵工幾個月所感所想

770 回覆
3678 Like 57 Dislike
唔理你係咩人士
有啲手續
不論你係咩人士
都要搞
黎緊會有2nd in
通常會問啲咩,要唔要繼續準備啲star 故仔
LM
你係邊頭?
呢邊有幾間超級大公司,唔知係咪要好精英先入到
我臨時有望過既有
Rolls-Royce
Babcock
BAE
係香港真係好難有相關經驗,但係如果你由零開始當Grad Eng 咁入又肯定唔夠Local爭
仲要每一樣都係非常專業,好難轉field
都想搵番相關資訊先再睇下條路點行
其實好多工都仲有得WFH/Remote
都無話無可能搵到先出發
過到黎最花時間都係搵地方住,其他大多都可以上網搞/淨係可以上網搞
你會唔會想講多啲,咁少資料其他巴打好難幫你

唔計technical 嘢,2nd in (generally ) 多數係問依啲,上面都有

唔係唔得
如果堅持搵到工先走
到時咪叫晒春
又問visa 最快幾時批
又問機票溶斷點算
又問租樓點算
又問開銀行戶口點搞
都係個句
落地大把野要搞
只係計租樓都夠你煩
就算落咗地,搵返同樣嘅工都唔易

拎咩visa都被歧視被screen走
有d hr唔知咩係bno visa -> not processed
有d hr見到填咗visa expired date -> not processed
有d hr見你未響英國做過野-> not processed

實有人話我放負, sad but true
IT/做tech嘅話有寫好linkedin係會有hr/agent主動搵你,我自己都有4/5個搵我,非常緊要
真心講唔一定 有時就算可能得翻你一個candidate,佢覺得唔啱都可以唔請,所以做好自己啦
你上面講既係真
但咪又大把人過到黎先搵,大把人番緊工

過到黎一開始有好多野要搞要適應
你要有心理準備要用好多時間先搵到想做既工
同埋要洗好多錢頭

手頭太緊既話
黎到呢到生活唔會變得easy
過幾關斬六將
幾次去到final in 一句彈埋嚟經驗唔可以transferable
咁我屌你老母咪撚見我啊嗎
你話無bias就假, 肯定因為我唔係local 先唔請
如果成日話搵到工先嚟, 我怕封撚埋香港關你都未嚟到
利申: 做MNC, 個啲公司係英國同EU area好出名, 一講就知
樓主好好人啊
有interview但係衰多

唔識面試
我想問有冇咩agent或者agent網介紹?
咁我繼續當first in 咁prep 先
唔係native speaker interview 真係好大壓力
以前香港見工都唔會咁練法
多謝絲打意見
上youtube search 下
有幾個教job interview 嘅channel
有個光頭佬叫Richard 可以睇下
(雖然佢好浮誇,但佢啲answer幾有用)

同埋寫定introduce yourself
最好寫到related 返佢個job description
如果video call 可以望住份script 黎in
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞