來英搵工幾個月所感所想

770 回覆
3677 Like 57 Dislike
0. 做好曬功課先好黎,啲稅務、資產、paperwork 處理曬,預返好個budget(YouTuber 2020 講嘅budget 今年就預返2倍,預算就要起碼頂到12 個月唔做嘢都交租生存到,真係要prepare for the worst)

1. 要黎就3 月後黎,冬天黎再加短時間內搵唔到工好大機會depression (退休就無所謂)

2. 樓唔洗隔山租,我自己都係睇左20 幾間先搵到個似樣嘅,落地兩個星期後租到,當然樓就一定有,睇下你揀唔揀擇,你又要校網好交通好治安好價錢好就真係要耐啲

3. 試下係香港搵返份remote 嘅工,做幾個月,租屋就可以話自己有income,status 係employed。咁樣就有機會唔洗比成年租

3. 搵工就跟返英式cv cover letter (office 工就唔好齋send CV)。香港鳩send 都搵倒工,英國就要比啲誠意…

我cv send 左90 份,頭幾份fg 唔識世界,cv 得一版(雖然如果係consultancy 真係一版),無cover letter,當然就無回音

之後就開始跟返template 寫,不過都未放cover letter,提提大家,好多公司都用software scan cv ,你都可以自己scan 下,我開頭scan 個結果係話我唔係英國…

寫cv 就係依啲

Step 1: 望住個job responsibility
Step 2: identify key skills
Step 3: 執返對應嘅**achievement** (HR 個mindset 係你有幾多evidence 去support 啲skills,齋寫responsibility 就姐係無evidence)
Step 4: 排版,keywords 放先,bold 左佢,HR 其實係10 秒內睇一份cv, 你啲keywords 唔顯眼就係咁先

咁當然每份工其實黎黎去去都係果啲,所以我都有幾個template 比唔同嘅工種

例子

如果係fg 就真係要寫多啲transferrable skills, 正正係因為transferable, 即使幾唔關事都可以寫到好關事, problem solving, team building, project management, attention to detail, communication 其實咩field 都需要

4. 頭30 份cv 無cover letter,個結果都幾明顯,admin 多數有interview,高要求果啲就無

之後果啲就有擺埋cover letter

當然就無人地咁chur, 有啲英國人係會突登去networking 攞contact,跟住就話”I have met xyz, director of the company and blablabla” 認真我就真係無咁chur

我只係template 改下名,用companies house search 下地址,google 下間公司再copy and paste,當然寫地址就可以順便搵埋commuting time,其實份cover letter 都係hea 寫,份份工都用template 唔夠specific

當然可以睇下人地寫成點

5. Interview 最好作定啲STAR 故事,黎黎去去都係果啲,6-7 個故事都夠用,其實英國人都幾鍾意聽故事,所以可以加啲笑點,等人地可以開心啲

真係唔知發生咩事嘅,就prep 定先

6. 見倒offer 唔好太心急accept (有啲工係為左練習interview,有啲工就真係鍾意嘅,所以唔好弄假成真), 真係有啲公司係大伏,通常催你即刻accept 即刻返,Google map reviews 過低, glassdoor indeed 評分麻麻都係有啲問題,大家真係要小心小心,所以budget 帶夠,就唔會被逼接受依啲

講住咁多
係咁
Lm
我而家先知香水搵工可以冇cover letter

之前報intern 無,以為grad job 都唔洗啦 。。。
即係你要係storyteller
幫推
如果我人生CV唔靚咁點算?做過十份八份工,學歷唔高得個High Dip,打算係英國做工程工或工廠工(有門技能個種)

請問點寫會比較好?求教
樓主好好人
咁樓主搵到工未
多謝樓主 超有用
但係預兩倍既錢會唔會誇左啲
我冇一份工做超過一年
非常jumpy
呢邊都難搵工 佢驚你又做幾個月又走
我grad左之後 多數做長工5-9個月 之後炒散
之後又搵到長工做5-9個月 又再炒散
但好多時唔係我想 一係間公司太閪 一係就成間鋪汁柒左 唔同我續約
你又要鳩作理由說服新工既經理 好Q麻煩
一啲都唔誇

租樓、油價、energy bill 全部都貴左好多
依家英國係吹緊 cost of living crisis

所以啲人話儲多啲錢先黎,都有一定道理
正面對搵工問題,
睇完樓主post先知自己份cv好有問題
幾好 希望有人參考整加拿大版
一定唔使兩倍
無錯,係有得認證香港學歷,而家就只係唔知點表達自己彈出彈入既工作經驗,係英國又想試下係香港無/未試過既工,唔知點寫cover letter去表達姐
呢邊我見Gas engineer其實人工唔錯

我同問都係想緊Engineer工
唔介意由頭開始過,但係完全搵唔到一啲Entry level而又可以通得番professional engineer 既path。全部都係3-5年經驗,同埋識用哂D software。因為香港基本上無工業,其實無可能有相關經驗,黎到唔知點開始好。
香港註冊工程師英國唔認咩?聽聞依家連水喉匠兩邊都唔互認
話自己屋企人有重病,經常要入院一段時間
屋企人情況反覆,入院時間有時都長
見工時老闆知道情況,也肯按需要請假
最後都就唔到被逼辭職
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞