來英搵工幾個月所感所想

770 回覆
3678 Like 57 Dislike
漏咗少少緊要野,Cv 最緊要過到Applicant Tracking System (ATS) ,可以Google 吓你個行啲Key skill/ term ,過唔到ATS 就連HR都唔會望

Interview 最緊要用STAR, 樓主補充咗好多唔講,如果真係唔太知點寫,可以望吓Amazon Interview, 佢地要求applicant 回答佢地啲leadership principle係要用STAR,YouTube Google 大把例子,大家可以參考吓
樓主想問 3月後搵工可唔可以講多少少?

b
其實啲HR咁撚樣嘅請人文化 係好撚弱智
根本唔係搵緊人才
係阻人搵食

keyword 遊戲
個人覺得 cover letter 作用唔大,除非你係報 grad scheme 嗰啲指定要 send。

如果啱啱到步想即刻搵份普通office 工嘅話,建議可以搵 recruitment agent。Temp contract 快起嚟可以一兩個星期內搞掂,分分鍾 interview 都唔洗。
睇topic以為又係放負撚
諗住入嚟屌兩句
樓主有無車? 12月黎,可唔可能一個月搵到好校網租盤?
留名
樓主send 90份CV搵工,大家唔好信晒佢啲建議
執好CV 係自己責任 HR 唔係剩係scan CV 仲有大把野做仲要每份工都幾十至過百份CV
HR真係好阻埞….早排返舊公司,前上司(Senior Associate) 同我呻HR set到要求比較高,閘左好多人,最終得好少人去到比佢地interview。
agent先鳩俾cv佢算
直接間公司請一定有cover letter
唉真係麻撚柒煩
其實睇公司 岩既未必洗cover letter
我黎左2個月都收到3個offer 其實睇間公司要唔再人
最好當然有相關background
leon lai
其實STAR只可以講係基本,個個都會用,而且未必間門公司都係咁問你。最重要係睇你真係有無間公司要求既skill,你點樣比人知你識做套software/skill。
lm
係囉
平時聽唔係話CV唔好多過一版咩?
到底邊樣先啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞