來英搵工幾個月所感所想

770 回覆
3678 Like 57 Dislike
學吓嘢
咁鬼佬點形容成日轉工嘅人
Job hopper

不過jumpy 都有人用,例如jumpy candidate, jumpy career
覺得哩到interview最大分別就係要做到好撚假 (或者係文化差異)
香港好現實講下經驗就OK
哩到要表現得好 social, 同埋對自己有信心, 例如會話 I'm the best fit for this position / I'm an excellent problem solver etc
哩D 文化真係比較唔慣
同埋呢度interview 好鍾意聽故事同實際例子 袋定幾個係身 一定會用到

利申 apply 左70 份得4個 interview-
灰都癲
好正常

其實每一份工大概short list 10-20 個candidate 去in
如果大路工 就有100-200 個去apply,有啲去到2-300 個

假設你報嘅工都係差唔多,再假設每一個observation 都係i.i.d, 正常人報100 份工就會有8-10 份first in 嘅interview

所以你應該係中等(其他IT 人收offer 收到手軟,我都勁葡萄

大學ranking 寫埋入CV 會唔會突兀?
純請教
搵工好灰+1
成日都in in 下突然間冇哂聲氣,
雖然都知係in fail 咗,但感覺真係好差
想請教下樓主,如果見咗幾份工又有offer,咁你點樣拖住唔accept 個offer?
lm
Errr

真係要問樓上做HR 個位

不過最正路應該係叫佢send 個benefit summary 同package 望下(拖時間),同問下佢accept 嘅deadline,佢應該會比一個星期你考慮

前2星期in咗10間8間,好幾間有2nd in,今個星期仲未有消息,少少擔心
我個經驗係,佢一係就勁快打電話hold 住你,一係就磨下磨下,結果係reject 你

所以都唔太上心,in 完就下一司
巴打你啲Algo trading做成點,回報好唔好?真心佩服,QuantConnect早一年有嘗試學咗個幾月,已放棄
唉屌,同我情況一撚樣,
話約我final in 然後我即日覆咗佢我個timetable, 點知隔咗2,3日都冇再覆,係咪已經冇行
係香港都大把hr瘋狂pm叫我搵工

it人寫下blog砌下github 做profo ,interview 果陣有d野present 下
問下公司點解要請你唔請local
我搵左大半年先搵到工,慢慢嚟啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞