來英搵工幾個月所感所想

770 回覆
3678 Like 57 Dislike
唔知算唔算膠問題
如果你地返緊正常 office hour 工
你地會點再搵時間interview?
射波?定係urgently 攞annual leave
唔知英國practice 係點
Interview tips:
STAR method 同用例子
準備定呢幾條問題
What's your strength / weakness
Tell me an achievement that you're proud of in your previous roles?
Give me an example of a failed project?
How did you measure success in your last role?
Team work example
How did your prioritise
睇返個job description要咩qualities, 準備定例子講

另外cv/cover letter, 如果你本身相關經驗唔夠/唔係好關事,要用cover letter 講下why

利申:非he, 請咗過50人
可如果係in一個鐘,試下問下有無得返工前、放工後in
再作原因睇醫生晏少少返
如果in好耐就拎annual
睇下有幾密,唔密射波都ok
Strong post leave name
想問下有冇人香港做MNC
申請到internal transfer ?

最近申請左個job, 有interview
想問下對家對於國外申請人大概會有咩expectations?
到職日期之類

利申: BNO都未申請
** BNO visa先岩
同老闆講有私人事行開下
直接同老細講有interview,行開兩三個鐘咁
唔該巴打 但我轉做pdf再試topcv review佢話detect到唔係英文review唔到
留名
香港真係唔洗仲要勁快搵到
出嚟有又改變唔到D咩,依家留港撚又咁開心,成日見佢哋宣傳大灣區有幾好玩。focus 返為在英香港人做嘢好過啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞