來英搵工幾個月所感所想

770 回覆
3678 Like 57 Dislike
要Send email嘅話都會寫cover letter,都冇得唔寫
但如果佢只係比個位你放CV,咁都要寫cover letter嗎?要將個cover letter整成pdf同CV放一齊?
2 pages max,睇你exp 啦
係,廢既係香港都渣竇㗎啦
難得嘅高質post
有次我見工用STAR share咗幾個story, 講咗幾個問題之後比hiring manager賺長氣得仔打斷咗我講野....
我通常一版過最多版半
寧願cut d唔重要嘅exp介簡
LM
謝分享
交稅交死你
有咩Paper work 要準備定? 無工有upfront 都無用?
一開始簡而清地講,佢有興趣再dig deep。interview just trial and error, 總會成功。practice makes perfect, keep trying 就得㗎啦。盡力做好每一次同下一次做得更好就OK
做boiler真係好好做,成日壞…
其實都係睇邊行,工程呀it呀科技呀就咁去linkedin整好個profile就大撚把agent同公司hr搵你,去recruitment agency搵agent鳩報工都超過一半有interview,當然仲有可以去indeed搵但我未試過
你哋點搵recruitment agency?
lm
多謝樓主分享
我都係fg請問一下如果有問題好想請教你可唔可以私下contact你問?感謝感謝
我試過有一個盤(北倫敦),個agent 話收入要45K 以上,好巴閉,唔受upfront

大多數都得嘅,但係問清楚好啲

Paperwork 就間間唔同,但如果一家大細就個個都要referencing ,所以都可以好煩,而且有啲係要之前香港業主嘅reference 同公司reference …

我果間就
Bank statements ,證件,right to rent ,payslip

五日之後簽約,唔洗upfront,我覺得佢地應該無email 我之前間公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞