9成按揭/高成數討論 - 22

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
揾過啦
而家上啲銀行網禁嗰個按揭計算機
個利率係咪已經用佢預設嗰個就係而家個利率架喇?
怕唔怕比對家長輩講成世呀
好差?因為問中介都係叫我搵三間大行
我都係呢個offer 最好係呢個 唔洗再考慮
自己去大貓搞定經agent?
經agent, agent回0.1%
點解要比人講
銀行搵人上門睇下有無改則,citi依家全城最抵架啦,rebate又多,搵間Citi onlist既律師樓就可以狗衝
仲有p-2.5幾好呀,下個月新入表變p-2了
啲長輩多數都想男家負責曬
咩年代呀 兩個人都搵到錢 未過到壓測 負擔到貴D樓囉
邊間咁少
H+1.3 封頂做緊2.875
回贈2.68%
ML 50%
大貓俾咗offer H+1.3% cap p-2.25%
頭兩年可以定息2.75%
有啲心郁想take
地產介紹既agent呀
第一次唔識
咁師兄建議我再搵
因為問過星之谷 話我個case搵三間大行好啲
即係得番恒生同中銀簡
咁師兄建議我再搵?
因為問過星之谷 話我個case搵三間大行好啲
即係得番恒生同中銀簡

感謝解答
揾其他AA
生菜 1+1 轉按 問下

不過我都係揾星之谷
你問Bea 係咪做舊封頂
邊間回2.68咁多?仲可以做cap 2.875
因為3間大行一手樓盤可批番最低息口2.875%
因為本身貸款額200多萬 OFFER較好就3間大行受CITI及ICBC了

ICBC 工行 >2M
H+1.3% cap p-2.5% = 3.125%
*1.8-1.9% cash rebate*
有mortgage link
2yrs penalty period
星之獎賞 0.23% *(2023年內成交)*

CITI >2M
H+ 1.3% CAP P-2.5% = 3.125%
OR
P-2.65%=2.975%

1.6~1.8% 現金回贈 (TRY BETTER)
有mortgage link
2yrs penalty period
星之獎賞0.23%
(必須指定BANKER 及 於2023年3月底成交)

— 年期用 70減 樓齡 /人齡; CITIGOLD方可以80減人齡
— CHECK 律師可否合作

以上係星之谷覆我
我問左兩個agent都唔建議搵細行
話因為大行對於借少過300嘅Offer比較差,所以先建議大行咁
參考作用, 因為最終 H+幾同 P-幾都係睇銀行offer
而且基準利率更要到成交日先確定
咁Hsbc啦
原來你一手
所以先建議細行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞