9成按揭/高成數討論 - 22

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
好 等埋另外兩間銀行offer再比較下先 唔該你
600萬做85按
首期90萬
印花稅律師費20萬
留返啲傢俬錢+叫AA回佣
假設到時加息去到cap 3.5%月供22901
都差少少先夠過最低DSR要求(月入50%)
cap 4.0%既話月供要24348
咁到時你準備撻訂都得喇
上面係計法仲未計按保供款
加息周期叫你咁搏
呢啲aa叫佢執柒左佢去
無啦啦做咩要做85按下年第二季或更早已經減返息啦,仲幫人計3.5%玩咩?做按揭果啲多數信得過,不過你買600萬樓靠你31k人工都會供得辛苦喎
想問大家假設簽臨約前個經紀同我講銀行估700萬
而最尾成交價600萬

但我簽完臨約搞完按揭申請之後先記得問銀行confirm個估價
而銀行答我估價得600萬想問問係因為銀行見到個成交價先咁估 定係個經紀呃9我 層樓其實淨係值600萬
做85按都過唔到dsr 50%仲點做9按
2023年中交樓
你自己check下implied yield去到幾多先出聲喇
實際供樓利率去到3.5%唔係worst case
人地比成球出黎仲要叫人賭加息大細
啲錢唔係你都唔好送人去死喇
一,我唔係叫佢買600萬樓,我都同左佢講600萬靠佢人工會好辛苦

二,你唔信下年年中會減返息都無計,到時我地睇下點

三,你係咁噴灰,到時佢買唔到又升到傻左買唔返係咪你賠返比佢?啲錢唔係你你都唔好阻人發達啦

個market係predict佢下年Q2減息
冇人唔agree
只係你有冇深入了解過個market prediction?
下年6月implied fed fund rate去到3.39%
到時P仲加緊1-1.5%邊到出奇
計3.5% cap做dsr合理到不得了
搭單問下
我case 同女友月入70k
有2.2m
夠唔夠買3房novo land(見最平7.5m) ?
會唔會供得好辛苦,定先買2房?
自己冇事前網上估?
就算打去估我估都係至多8-10% variance
你問我,我一定係信銀行,因為大部分AA都係仆街呃尻你,除非佢有cap圖證明問估價行
月入70k, 有2.2m cash
點解要咁on9買Novo?

大把7-8m盤 你仲可以做8-9成
夠哂喇
但買現樓咪仲好
係 見到佢個case笑L咗
都係見呢個盤個價開得吸引留意下
本身冇睇開呢區 但諗住遲下會生小朋友想大d
見novo新樓7.5 有3房 ,係其他區買得2房
行轉坑口寶林,你呢個Budget有好多三房選擇啊
就係蠢左唔記得自己check完先簽臨約同埋真係見好多同size放緊7字頭
一定要屯門?
只能夠咁講,諗清楚d
你財力ok可以有更好選擇,除非一定要住返屯門
留意下tko 區先都
唔一定 睇下2 房定一步到位3房.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞