9成按揭/高成數討論 - 22

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
淨係睇3個月糧單
咁咪計唔到bonus?
比埋bonus糧單佢計
係啊
有冇人知匯豐正常係還款日當天扣錢定係會等多一日先show到扣左錢?
請問你借幾多
想問下,下個月尾準備交吉,有d 咩要轉名,同有咩可以叫人幫我整?

管理費?
水電煤?

完全唔識
AA唔係會幫你搞?我下個月都收樓,不過好似自己打去改都好易
正常佢可以全部幫我搞哂?同埋係咪要收左先搞,定收樓前好搞定
聽聞就當日搞,因為同前業主cut off,當時AA話會收樓個日幫我搞埋咋,我就無煤氣,只係管理費、水、電
管理費應該律師會deal
水電就收樓後上網apply 好簡單
煤就裝修後再搞
想提早成交,同左自己律師樓講,然後我個律師樓又話對家未覆佢文件,叫我叫agent追佢交,追左兩個星期都話未收到,個agent 又話追左,咁依家應該點已經發晒脾氣屌個agent,屌佢老味
多謝ching要交吉之前做?
對家/對家律師樓唔做野無計架喎, 屌agent都無用
算啦,呢啲冇得好嬲,提早成交要對家同對家律師樓肯先得
我本身都想提早成交,一早問左對家佢話得,但點知搞個按揭搞左成個幾月都未出到文件俾佢律師樓,咁佢律師樓又唔點覆,一句未收到銀行文件就冇回音,過左一個星期都冇再覆,宜家都係等本身個成交期
對家移左民,我按揭簽好晒,就係等對家律師樓做野,屌佢老味係咁拖拖拖,我屌鳩個agent話佢叫唔到律師樓提早就叫佢叫業主叫,佢又要驚業主話佢做唔到野唔肯叫
月入5萬係咪都只係可以按600萬樓下嘅樓
搵擔保人
擔保人係計埋佢嘅入息落去?
Yes
後生仔有新樓情意結嘛
唔好咁執著啦 個市有排跌
收到offer都要時間整文件
如果加阿媽做擔保人 55歲
我收入大過月供 係咪都可以做到三十年按揭
定係都會75-55=20年按?
Accept 左中銀offer
係咪可以再搵星之谷拎回贈
因為我apply中銀嗰陣係直接搵banker 冇經過星之谷
反而apply其他銀行就經星之谷介紹banker
Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞