9成按揭/高成數討論 - 22

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
新手一問,點解可以拖咁耐?
簽臨約後唔係一個月內成交咩
依家轉按抵唔抵?

依家按揭plan封頂係2.875%

唔知轉按封頂會唔會高左,計埋回贈都cover唔到
H+1.3% cap p-2.25%
好sad 做唔到cap p-2.5%
二手應該正常三個月
想問如果大貓做到兩年定息2.75% 完咗兩年期先轉返H or P 大家覺得點?
我覺得幾抵玩
Bea 10月中申請,話要4-6week批,最尾3weeks就批咗
Loan size 借盡9.60M
H+1.3/P-2.75=2.875%
CR: 138,800
按保50%
有ML50% (不過都應該儲唔到錢)
星之谷回0.45%
轉用citi, bea 啦,應該仲有2.875 cap
嘩,按保有50% 咁正既? 9按?追post 好似唔見有人拎過50%
想了解下

645 萬新樓
想做首置9成
家庭月收入$69000
應該1月/2月做按揭
有$5000 每月還款,但其中$2000 下年2月就還清
想問問會唔會成功到
無問題啦
依家放寬左壓測
聽講citi 要驗樓估價?
bea H cap好似冇2.875
佢完全冇提過要驗,聽日問下先
bea 我申請果陣,starpro 職員話近期做到cap 2.875, 上面都有巴打十月中申請做到
咁可能而家bea 做返H cap 3.125
Rebate 得1.9仲要冇ml
因為之前有信用卡公司嘅貸款要還,每個月加埋有成$5000要每月還,所以勁擔心會影響壓測
8按,9按最多借900萬
我10月中申請有2.875
Rebate 2.3
差唔多 你保費有65折 BEA無
想問下咁多位師兄意見,諗緊借6成定7成

單位一手樓花380萬,大貓出以下offer

7成:
H+1.3%, cap P-2.5%
現金回贈2%+$2000bouns
plus Mortgage Link Account
保費65折

6成:
H+1.3%, cap P-2.5%
現金回贈未知
慳番$37k保費

兩者月供差$1700
銀行就話借多啲既話啲資金可以做與按揭掛鉤既存款利率

感謝
屌,on99睇錯咗,對唔住。個50%係按揭成數門檻
按保除返約64折到
學貸會唔會影響壓測
平時還款用現金唔會show喺statement
太耐會唔會過左臨約deadline
學貸還債表現唔影響
但要申報 唔報理論上不合規
都係當照扣入息
學貨無放入 TU
想問下依家p plan低息d想簡p plan, 如果日後減息想按揭期內轉h plan,係唔係俾銀行重新批核入息就得?要唔要好似轉按咁交多次按保?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞