9成按揭/高成數討論 - 22

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
未結婚你都可以寫未婚妻/未婚夫,佢都一樣受,可以做擔保人。 擔保人好似有得揀淨係擔保借果條數,定所有相關產生既欠款都擔保哂
轉按到底揀供30年好定25年
請問一下 睇中左間銀主盤 已查冊 業主2人已破產
不知對我做按揭影響有幾大 所以一直未入標
我應該直接搵律師查詢相關風險 定問下銀行按揭部初步睇下先?
想請教下,

老婆個名俾佢屋企人用左黎買樓, 壓測用老婆同佢家姐去借4成, 而家層樓估價無升無跌,未斷供, 由外家出錢供

家陣諗住兩公婆買返層樓自住, 約700萬樓, 借8成

問題1: 如果我個friend 既公司出糧俾我 (有實際業務運作, 交齊MPF, 交稅) , 我自己兩份人工夾埋夠5萬5過壓測得唔得? 銀行係咩情況會唔接受兩份糧?

問題2: 老婆份人工係唔係已經唔可以用黎計壓測? (人工有加)
打兩份工好似話會睇兩份工既性質係咪一樣,不過借高成數mc睇得緊,小心啲好
另外你老婆有樓按係身,最高按揭成數要減一成,所以應該最多八成,同埋佢果層樓既供款都要計埋入壓力測驗個還款額果到
如果層樓唔係聯名買,用我自己個名買
咁佢果層樓既供款會唔會計埋落黎?
佢唔係借款又唔係擔保既話當然唔會計佢
如果擔保人有按揭喺身按揭要扣一成
同埋壓測個供款比率會嚴咗
本身壓力測試係50%同60%
擔保人有按揭喺身好似變35%同45%
OT錢,按揭計唔計
業主企硬就收佢皮啦
呢個市買家惡撚晒 市場大把選擇
想問下做九成按揭 擔保人可唔可以係未婚夫個爸爸?即係未來老爺
借貸人係未來媳婦
可能要做埋借款人唔係擔保人
咁我貸款人 一個28歲 一個55歲
供既年期係計後生個個定老個個?
老個個入息可觀啲
出租借得五成喎
想問下除左HSBC H rate會低少少外,其他銀行係咪一樣?
最近9成按揭通常要等幾耐有offer?見有人一星期就出到
強銀一星期就出 簽埋
等待既時間好辛苦 出左咩offer?
H+1.3% cap p-2.5% = 2.5%
1.65% cash rebate + $12000
mortgage link
我想問有無聽過按揭有得一半p / 一半h ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞