9成按揭/高成數討論 - 22

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
冇問題架,佢入錢落你戶口。
但你拎1.49% 就要借少啲,佢再補返Cash俾你。
想問吓買樓要留樓價幾多%錢做buffer
依家有三個offer 係手,想問下大家會點揀
boc: 1.52% cash rebate + 8000,有3個ML戶口同可以分比屋企人,星星0.15% 回贈
hs: 1.4% cash rebate,有ML,星星0.15% 回贈
fubon: 1.55% cash rebate,冇ML,12%保費回贈,星星0.32% 回贈
如果我手頭上裝完修冇乜cash剩,係咪揀fubon最好
Ching想請教下,曾經有其他師兄話星星有伏,請問有冇遇到乜嘢問題。
我都諗緊搵星星
直接去分行搵啲傻鳩sales幫你搞先有伏
thanks
其實有無得1%要現金回贈,多左個d就扣貸款額?
星期六日多人到仆街
就咁計 fubon 唔係最多現兜兜袋袋咩?
純粹諗緊細行有冇伏 同追過下post 冇乜人申請 通常都係西亞有冇人知點解
點解而家CR咁高我申請時見大家都係1.43咁上下,以為自己算唔錯,而家去到1.5
如果買4,百萬樓 可以最多做到幾多成按揭 同埋最多供幾多年
呢啲可以Google..
唔得
有冇人知,申請左75%未批,批左可唔可以借少啲
銀行話已交資料去按揭中心

大概要等多幾耐?
加息週期ML好重要,我選支銀
但手頭上冇乜現金 富邦大拿拿同支銀個回贈差5皮野 揀有ML都仲係好啲?
可以,批左可減不可加,減幾多都得
但你難保之後會唔會都有啲存款存入去㗎嘛
上網睇 通常都係冇ML就會多d回贈 真係睇你想要邊樣 你可以計下如果你儲入ML慳既息多唔多過d回贈作為考量
ML戶口好似最多只可以放借既錢既一半左右
HSBC 少 Citi 3k$ cash rebate , 揀邊間?hsbc個H低啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞