9成按揭/高成數討論 - 22

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
1. 銀行估價冇咁update,遇著跌市就會有較大差距
2. 睇近期成交價會準啲
3. 經AA嘅一般無問題,私底下買賣就九成唔批
4. 單位內部係咪爛地,影相比銀行會搵人跟,上門估價

近期個市,次貨盤劈你15% 都好正常,銀行唔會限到咁死
點解你問咁多人都唔問銀行?
近排真係批得好快,個frd一星期搞掂晒出埋文件可以簽
hkmc有機會批唔捉,銀行肯批9成但hkmc批8成半咁
主要睇收入幾多,穩唔穩定
標準答案

睇半年到兩年嘅總收入除平均,視乎工種、花紅/律貼方式、穩定性,當然你比到越長時間嘅數,批嘅機會就越高
例如你做AA,唔係個個月開到單有bonus,比足兩年數都未必批
如果律貼/OT有寫落合約、銀行自動過數,應該問應不大
間間銀行都唔同,而且仲要過hkmc,今個月又話要加P,真係唔好計到太盡
我都係一星期出到offer
Icbc果個話mc通過左 但咩佢銀行仲要處理加批 係咩意思呀?
仲要啲offer 幾靚仔
特別係啲大行
mc批咗就得,等埋銀行搞埋啲文件比你簽啫
準備入手, 想問而家做邊間MORGAGE好? 應該呢2星期要開始
同埋點解BOC會估高咁多?

如果有巴打做緊BANKER 可以留TG 了解下
明白 唔該哂
有時間就去幾間等offer再比較
想問如果壓測差小小 但黎緊會加人工 可唔可以同銀行傾到?
差少少正常都會批
但唔好預咁炆水,突然加P 你就要抬錢上會
預多少少錢,諗定到時唔夠數可以問邊個借 or 加人頭擔保
錢預多左 但唔會搵人擔保
自己計左做2.75 計都仲OK
但始終第一次上車 未清楚D野 今星期約左HS MORTGAGE傾

因為估價低 業主企硬 而家唔知點算 但又幾岩個盤
1. 睇最近成交價同成交數
2. 網上估價唔睇內籠,同埋唔update,靚裝新裝會比估價高,但依家個市高過估價除非包埋女房主
3. 等得就等,出面大把貨
4. 咁你按揭冇問題啦唔使淆
Thanks 巴打

其實佢無咩裝, 但本身個位置真係好岩我 (係港島) 同埋樓層景都岩
好想壓佢, 但一壓驚反而無埋..
所以真係2難..
驚閪,依家撚有客咩、劈咗等還價,咪撚賣呀笨
岩岩問左RM, 佢CONFIRM左估價係鐵價 拎唔到FLEXIBLE位
同埋我要交樓期長小小 所以都驚 錢就鬆動 但我自住 係咪應該黎緊趺都唔驚 唔想自己後悔 想自住又驚1個月後就趺
問左HS 封頂暫時2.5 未講回贈 高息戶口就一半LOAN
搵按揭Angent, 之前我買樓賣入價貴網上估價成球都批足
而家諗緊好唔好大膽同業主鋤
賭返鋪
慳到20萬救左我STAMP DUYT啊
想請教一下大家做按揭

聯合借款人(2個borrower)

1個借款人+1個擔保人

其實係咪一樣咁計數? 基本上借款人給果唔還,擔保人都走唔甩.

因為我見如果未結婚好似HKMC唔比其中一個做擔保人,但兩個都做借款人就得。

唔知我岩唔岩🙏🏻
話未婚夫婦就可以擔保
劈佢老母,劈完唔得再傾,唔通blacklist你咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞