點解8 90年代日本動畫會咁高質?

286 回覆
75 Like 27 Dislike
無職轉生都屌打哂以前D 動畫

你唔鍾意套野都唔駛咁講

同埋唔係咩年代都有垃圾咁簡單,係依家呢個年代冇乜真。神作可以代表個年代

就算再好都總係有種套路咁,好難令人有超越時代㗎深刻印象
ON9,有咩套路啊
以前流行機械人咪係咁出囉 冇鐵人28 冇高達會有Macross?有EVA?唔好玩啦
而家流行異世界咪又係咁出,有咩問題
同班廢老一樣接受唔到新事物又係度踩而家D 動畫 古人最強論

無職轉生動畫高質到咁都唔同意,我唔知咩先叫高質
你唔中意異世界還唔中意,咁係個人口味,但如果你覺得套野係低質一係你未睇過一係你唔識欣賞。
HIT 到核爆鬼滅SPY FAMILY 又話唔夠經典咩咩咩,你班人真係唔知點服侍

我唔係話以前D 動畫唔好睇,我都覺得你地講既係經典,但唔代表而家既係圾垃
啱!以前動畫=高質 係錯覺
沉迷外判 3d又半桶水
咪同啲人懶扮野咁,攞啲幾十年甚至過百年工具產品出黎,然後話「你睇下以前啲野幾高質素?」
頂,差劣嗰啲已經爛到你搵唔到出黎呀嘛

第一次肯描述宇宙殖民點解要獨立
吓?家下係你推到無職上宇宙第一唔接受人反駁,你要屌舊時垃圾動喜我唔介意,我都睇下乜我未睇過,但你咁㗎態度好難再討論落去
btw我從來冇話自己唔鐘意異世界番,相反聖戰士登霸係我其中一套最鐘意㗎作品,屋企仲有成食記錄的地平線小說。。。
黑歷史魔裝機神?
無職轉生都屌打哂以前D 動畫啦 睇都唔睇就話垃圾
以前D 垃圾又唔拎黎講 講真,咩年代都有垃圾架啦
無職轉生都屌打哂以前D 動畫

你唔鍾意套野都唔駛咁講

同埋唔係咩年代都有垃圾咁簡單,係依家呢個年代冇乜真。神作可以代表個年代

就算再好都總係有種套路咁,好難令人有超越時代㗎深刻印象
ON9,有咩套路啊
以前流行機械人咪係咁出囉 冇鐵人28 冇高達會有Macross?有EVA?唔好玩啦
而家流行異世界咪又係咁出,有咩問題
同班廢老一樣接受唔到新事物又係度踩而家D 動畫 古人最強論

無職轉生動畫高質到咁都唔同意,我唔知咩先叫高質
你唔中意異世界還唔中意,咁係個人口味,但如果你覺得套野係低質一係你未睇過一係你唔識欣賞。
HIT 到核爆鬼滅SPY FAMILY 又話唔夠經典咩咩咩,你班人真係唔知點服侍

我唔係話以前D 動畫唔好睇,我都覺得你地講既係經典,但唔代表而家既係圾垃
btw我從來冇話自己唔鐘意異世界番,相反聖戰士登霸係我其中一套最鐘意㗎作品,屋企仲有成記錄的地平線小說。。。
等等先
呢個年代 係指邊年到邊年?
以前動畫 又係邊年到邊年?代表作係咩?係咪冇其他原因成就佢?(eg泡沫經濟爆破)
個人認為,近年成為最接近真神作應該巨人,你要夾硬吹鬼滅我就冇野講
如果你指年代 咁我諗都係大約10年之內
命運石之門
小圓
寄生獸
鋼鍊FA
來自新世界
巨人
Odd Taxi

神作求其數,高汁作品更加多數唔晒
我睇得唔多,等大家補充
剩伸:我著重係質素,唔包影響力
因為而家重點賣肉
當年d乜嘢彈劾凰志雷馬而家睇番咪又係四天王之流
差別在會唔會搵番嚟睇
80年代好多機人片冇意義咁搞笑露點你知唔知

Machine 機械 Sakuga MAD - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=o9lT5MshbXI
呢堆好野黎,又咁講個人認為神作其實要分宅圈神作&現充神作

宅圈神作:大多數毒撚都讚好,但因為毒電波太深圈外人跟本唔會睇

代表作:化物語,命運石之門

現充神作:啫係套野本身係毒撚圈己經有名氣,動畫化之後連本身冇睇acg野㗎同事都突然同你討論劇情

代表作:鋼練,巨人

其實舊個堆動畫制作人一
直都想將acg大眾化,因為咁先可以支持成個行業發展
,所以點解啲人話大和號/高達係神作,全因當年佢地打破個次元壁,將動畫帶到社會人面前。但近年黎唔少動畫商走翻回頭路瘋狂為商品化作出讓步,到最後出到圈㗎少之有少

利申:全段為本毒撚一己之見
講真上面d gif
單論製作質素 巨人 無職 鬼滅 奇蛋 有邊套比唔上
劇情唔鐘意還一件事
吹到以前純手繪幾靚幾靚依家質素幾差就真係得啖笑
我都同意以前好多作品都係想將acg大眾化
依家就食毒撚市場已經賺唔完
但我諗有咁嘅趨勢 主要都係時代環境因素使然
八九十年代日本泡沫經濟爆破+二戰後影響,動畫產業未有固定target customer 嘅時候,發散去搞擴闊市場為主要方向
舊動畫 出名嗰堆有咁高嘅reputation,某程度上係得益於社會大環境+頭啖湯+情懷

近十年出圈都有巨人、鬼滅、spy family、你的名字、天氣之子
數多十年對應返八九十年代,有死亡筆記、棋靈王、甚至魯魯修?
唔使去到出圈 齋講神作都唔少,Monster、00、千與千尋、新Eva,仲有今敏堆作品呢
呢個年代真係大把真。神作可以代表呢個年代

就算八九十年代 出名嗰堆舊動畫,都唔係套套神作,咁嘅話即係計埋高汁作品,呢廿年數都數唔晒,所以我開頭都話 樓主睇得幾多舊動畫吖,以偏概全印象流啫
邊個人有能力睇晒呢40幾年嘅動畫
咁你又何嘗係以偏概全呢

事實上庵野都係睇淡日本動畫嘅發展,不幸中嘅大幸現時冇佢想像咁差
https://unwire.hk/2015/05/26/anime_end_in_5_years/japan-gadget/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞