點解8 90年代日本動畫會咁高質?

286 回覆
75 Like 27 Dislike
你不如睇返晒我d留言,我係話輕小說改篇嘅作品質素參差
你就不斷老屈我踩晒d近代所有作品,引其他人黎攻擊我
講吓86有咩缺點都要狙擊人,真心cls fans

可能我出個頭D post都比比你屈
有生之年系列
話說依十年動畫製作上好似真係冇乜進步,其實係咪已經冇野可以突破?
十年前既00同依家出既新番都差唔多,甚至00可能仲高質。
btw 我都覺86係神作,追左十幾年動畫,依種分鏡手法真係第一次見
求求佢
差一季搞埋佢,由讀書睇到仔都生埋
呢套都係我對而家嘅動畫製作大環境不滿嘅理由,明明有唔少原作寫得好好嘅作品,但就因為得唔到投資最後被埋沒,相反一啲單靠人設靠gimmick但毫無冇內涵嘅作品就莫名其妙精良製作(直接點名鬼滅

最新嗰季簡直肉眼可見貧窮,嚟緊套惑星公主蜥蜴騎士我估都差唔多
人講以前動畫D效果有質感。
講人人都睇過嘅數碼暴龍無印同埋寵物小精靈就知道以前D戰鬥效果粗糙好多,而家嘅精緻好多。
D人中意以前嘅「質感」就覺得而家嘅動畫一無是處
夾錢眾籌搞埋佢
都係想睇小要happy end
惑星公主應該唔收得,係而家乜都要賣肉嘅時代
呢個現象就好似多啦a夢大長篇系列,好多fans都覺得舊版好睇d
可能係新版偏兒童向而睇過舊版班fans又已經係大人
K-ON 係動物台都長期有個POST啦
唔好再活係自己世界啦
基本上得幾個人,9成仲要得一個人係度刷post
二來係老生常譚嘅過度商業化帶嚟嘅後果 賣好人設重要過賣好劇情

呢句難講呀,EVA當年(指95年)都係咁樣比人鬧到阿媽都唔認得,係咪要將佢排除在外
當然你可以講而家急速增長個動畫數量好多都係過度商業化,但唔好以為80-90年代都係唔睇收入先啦,高達都係睇賣玩具成效先

三來同樣係過度商業嘅後果 考慮到作品要賣去唔同國家度播
唔單指玻璃國 有時候西方嘅政治正確都一樣麻煩
所以劇情越簡單越好 最好零爭議=冇政治野

暫時唔多覺呢個對動畫有幾大問題 (日本遊戲另計)
eva個套路當年救左成個業界,只能講有辣有唔辣。制作委員會先係過度商業化㗎原因。

咁多個投資商個個都靠週邊商品揾食,為減低風險就一定揀別人設討好嘅作品投資,但週邊商品買得好唔代表間動畫公司收得多,因為如果間動畫公司冇入到制作委員會隨時收到嘅只有小部分收入,到最後只會淪落到做打工仔。變相動畫公司收入減少,收入減少就請唔到人,請唔到人就變咗要壓榨現有員工,到最後連入行人都冇就成個行業慢慢消失,變咗惡性循環(強如ufo都有壓榨員工嘅新聞)。

要解決呢個問題好多動畫公司都選擇咗搵個金主爸爸,如索尼甚至好似sunrise咁直接收歸Bandai。

咁當然近年亦都有自己貼錢加入制作委員會叫做有分錢嘅機會。
得啦,又唔計
如何才算贏巴塞?
有錢到黐線 對娛樂需求自然大增
嗱我就冇講過八九十年代唔睇銷量嘅 呢D嘢都係由上時代演變過黎 我要表達嘅係業界的確有穩定發展 但亦都有隨之而來嘅問題要面對
至於EVA嗰段唔太明你係咪想證明EVA都係靠人設先hit
人家都各方面都有一定水準先咁受歡迎,至少我唔認為EVA係單靠人設hit到而家
或者咁講,02響外國一樣係hit 到爆嘅角色,但你唔會論證02 hit =darling in the franxx而家都咁hit
你咁講 樓主會精神分裂der
諗起以前啲高達打鬥有好多都好流,好多都幾個回合冇左而且崩到喊,係去到一啲ova劇場版先至打得耐同畫得靚
啲3d既運用感覺進步都明顯
一方面係啲機械人,以前真係7到喊,之後銀河機攻隊打得勁快勁爽,另外笨大近來玩3渲2都玩得順眼左
另外ufo 嗰啲先用3D設計套分鏡動作再用手繪描返出黎,成件事好明顯有效率好多,整到更多好型既鏡頭出黎
好鍾意以前動畫多數都係黑暗風
好寫實好有深度

好過依家全部賣肉 異世界 或者一式一樣既製作
正宗老屎忽發言
來自深淵、寶石之國、少女終末旅行、Devilman Crybaby: ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞