點解8 90年代日本動畫會咁高質?

286 回覆
75 Like 27 Dislike
其它唔講,單講機械人用3D嗰part, 依家啲手繪機械人既質素其實都好撚低,bandai 高成本既高達片都轉埋3D,其它公司仲有出既話應該卡到變ppt 同係咁崩
果個年代啲畫風好正
Netflix動畫
都係一兩套好睇 證明市場都好缺好監督同劇本
原本以前都想話Netflix掉錢入日本動畫市場可能改變到現狀
但前一兩個月見到Netflix cut左幾單動畫project 就知佢自己都搞唔掂
而家日本已經唔興機人題材,bandai 就唔放太多預算落去

其實最難令人接受係套unicorn,明明小說有大量政治丶心理,同主角心態上成長嘅劇情
去到動畫就cut咗8成,變到好似模型廣告咁
落唔落成本都冇用,手繪機械人仲搵鬼畫,哈薩維同gto 轉晒3D啦,得啲低成本tv (境界戰機、build)同你手畫,而且畫得都唔靚,事實上獨角獸愈後都畫得愈差
另外eva最尾一集基本都變晒3d ,根本大勢黎
其他題材賺唔到錢咪動畫化唔到,漫畫都仲係好多元化
最大原因係因為製作委員會制度,人一多就要考慮哂各方利益
一方面呢個制度救咗成個產業,但係另一方面限制咗一啲冷門題材動畫化既可能性,熱門題材一定係容易啲搵人 資金又多啲
冷門題材就算動畫化到 資金都未必多
兩邊一比就容易睇到差距
Netflix有錢有技術,但真心唔知有冇人材
早前睇咗套片叫別對映像研出手,入面講好多動畫制作嘅野
睇得出制作動畫,尤其高質動畫,需要嘅係金錢丶時間丶同有熱誠嘅人材
缺一不可
老實講如果作者有料自己從零開始塑造一個特別又合理嘅架空世界,同時入邊角色符合嗰個世界嘅邏輯,咁我覺得冇咩問題
問題係大部分作者懶到死又毫無創意,話係異世界但實際上有幾多係真係特別嘅唔係中世紀歐洲風格就係DQ嗰種打機RPG風格,仲要入邊一啲再細緻啲嘅設定同現實世界冇咩分別
逃避現實打飛機都咁冇創意
應該係當時日漫多人才多發展多機會
Netflix 有錢有技術所以都搵左明星級製作班底去整作品
但質素真係唔多掂
唔知係題材收限制定舊人不復當初勇
出黎嘅效果真係一般甚至差
好似套Carole and Tuesday見到渡邊當初好興奮 頭幾集播嗰陣成日會重睇
但我睇到十幾集嗰陣就cut 左 同期望差太多
咁Netflix 偶爾有D好睇嘅 例如上面有提及嘅哥斯拉奇點
但整體都係成日出好有錢嘅庸作
直頭覺得寫果個都係青少年

異世界番我仲會有興趣追嘅得啲種田起城類,美食類,同埋啲日常類。
起碼會比較細心設定下個世界觀同社會,唔似啲王道系咁成個世界整出黎淨係為左服務個主角。
因為依家好多外判咗畀支那畫
中東妹果park照原作咁寫隨時本社爆破
80年代出曬名機人番撐起動畫界大半
結果成堆人話以前題材豐富好多
乜咁得意
是但quote兩句哲學就有深度睇到高潮
大部份穿越異世界嘅人,都欣然接受被勇者召喚,冇諗住返去,咁佢喺另一邊世界嘅人生呢?親人、朋友、愛情、事業、興趣?唔care lu,似乎日本社會嘅人生冇希望,冇嘢好留戀
仲有啲異世界獨行俠變最勁果類,心諗係咪現實比人排斥所以寫啲文出黎自high
呢類作品目標客群係班青少年,呢個年紀就係要威威要型棍子,所以應該睇得幾開心
直頭覺得寫果個都係青少年

異世界番我仲會有興趣追嘅得啲種田起城類,美食類,同埋啲日常類。
起碼會比較細心設定下個世界觀同社會,唔似啲王道系咁成個世界整出黎淨係為左服務個主角

不能同意更多
高質到

但點解我細個睇果陣唔覺咁立體既
但呢段先係精髓

憑記憶,冇記錯嘅話:
巴辣雞誤殺個ZEON大叔後同艦長跌咗落沙漠,巴辣雞內疚到想死係沙漠
之後艦長救佢幾次,同佢講自己以前嘅經歷,巴辣雞感動到覺得只係單單活著已經好美好,內心有所成長

之後兩個比油王個女中東妹救返,共同生活咗一段日子大家成為朋友
巴辣雞知道ZEON出武器比中東油王地炸聯邦議會
UC年代班油王由最有錢變到最窮,認為係聯邦政策令到佢地咁窮

最後油王逼中東妹一齊坐大龍蝦炸聯邦議會,
但佢本性好善良,最後阻止油王救咗巴辣雞同利迪一命,但比油王一槍打死咗

而laplace其中一個地標就係聯邦議會,目的係令人記得立憲嘅精神
油王唔係被逼變窮,反以係好有錢,稱自己做杜拜未裔就係因為自己手握全族人㗎遺願同財庫,同自護合作係單純佢地同地球聯邦作對。

點解佢要打爆地球聯邦,其實因為單單"宇宙世紀"呢幾隻字就將伊斯蘭教整個教義變成笑話,佢認為只會將所有地球人講返曬上宇宙,地球就會變返一個清淨嘅伊斯蘭世界

喺呢個背景下,佢個女就十分唔認同佢老豆同佢阿哥咁諗法,因為都宇宙世紀啦仲使乜嘢教,但因為家庭教育關係佢又唔敢反抗老豆,到最後見到大逃殺講下佢先nt力騎劫部大龍蝦最後先畀佢老豆爆頭,臨死前定身咗部機叫巴納吉一槍射爆佢

你話啲咁嘅劇情如果同動畫化然後伊斯蘭佬見到會點樣
你講到咁其實開唔開名無咩分別跟本就引緊戰

不如你推介吓你認為既神作 真心想學野
只可以講好可惜

同埋福井其實係想表達UC時代,「新人類」(可能性之神)已經取代咗傳統宗教
表達吓個人睇法就叫引戰?
討論套作品會冒犯到你?
咁咪即係批評政府就等同散播仇恨

我就唔會推介咩「神作」啦,反正一定超唔到架秋名山車神
高質作大把,我推介四疊半神話大系,呢套有個「神」字
慢慢睇
夏日時光
相合之物都係呢期好好睇嘅四月番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞