點解8 90年代日本動畫會咁高質?

286 回覆
75 Like 27 Dislike
如果你指年代 咁我諗都係大約10年之內
命運石之門
小圓
寄生獸
鋼鍊FA
來自新世界
巨人
Odd Taxi

神作求其數,高汁作品更加多數唔晒
我睇得唔多,等大家補充
剩伸:我著重係質素,唔包影響力
呢堆好野黎,又咁講個人認為神作其實要分宅圈神作&現充神作

宅圈神作:大多數毒撚都讚好,但因為毒電波太深圈外人跟本唔會睇

代表作:化物語,命運石之門

現充神作:啫係套野本身係毒撚圈己經有名氣,動畫化之後連本身冇睇acg野㗎同事都突然同你討論劇情

代表作:鋼練,巨人

其實舊個堆動畫制作人一
直都想將acg大眾化,因為咁先可以支持成個行業發展
,所以點解啲人話大和號/高達係神作,全因當年佢地打破個次元壁,將動畫帶到社會人面前。但近年黎唔少動畫商走翻回頭路瘋狂為商品化作出讓步,到最後出到圈㗎少之有少

利申:全段為本毒撚一己之見
我都同意以前好多作品都係想將acg大眾化
依家就食毒撚市場已經賺唔完
但我諗有咁嘅趨勢 主要都係時代環境因素使然
八九十年代日本泡沫經濟爆破+二戰後影響,動畫產業未有固定target customer 嘅時候,發散去搞擴闊市場為主要方向
舊動畫 出名嗰堆有咁高嘅reputation,某程度上係得益於社會大環境+頭啖湯+情懷

近十年出圈都有巨人、鬼滅、spy family、你的名字、天氣之子
數多十年對應返八九十年代,有死亡筆記、棋靈王、甚至魯魯修?
唔使去到出圈 齋講神作都唔少,Monster、00、千與千尋、新Eva,仲有今敏堆作品呢
呢個年代真係大把真。神作可以代表呢個年代

就算八九十年代 出名嗰堆舊動畫,都唔係套套神作,咁嘅話即係計埋高汁作品,呢廿年數都數唔晒,所以我開頭都話 樓主睇得幾多舊動畫吖,以偏概全印象流啫
邊個人有能力睇晒呢40幾年嘅動畫
咁你又何嘗係以偏概全呢

事實上庵野都係睇淡日本動畫嘅發展,不幸中嘅大幸現時冇佢想像咁差
https://unwire.hk/2015/05/26/anime_end_in_5_years/japan-gadget/

雖然係殘體,大陸人嘅分析,但有晒理據理性分析
https://www.zhihu.com/question/30665864
問題係 你會唔會印象流得太誇張?
呢個年代嘅動畫 計埋劇場版,我都睇咗幾百套,從而有少少咁多心得
而你所謂嘅最近,係睇得幾多套八九十年代動畫 而得出你嘅結論?
咁係咪倖存者偏差先?一將功成萬骨枯 底嗰浸你無視咗
我有叫你舉十套當期時神作出嚟㗎,我估你都係睇開出名嗰堆啦,我都係咁,我又唔覺好多套睇得過 或者質素屌打現今動畫
我求其舉都舉咗十幾套神作出嚟,已經仲未計高汁作

事實係你睇嘢唔全面 妄下定論
我上面有同意現今動畫產業好多地方係令人失望
要講睇唔落嘅作品 呢個年代一定唔會少
但同時產業發展唔會太差,差到話要收皮?冇可能

你篇嘢tldr,有冇總結?
齋dum低條link我都識
https://www.zhihu.com/question/369036476/answer/1070798444?utm_oi=38642940641280
又貴古賤今
過多二十年又會有人話2010-20年代啲動畫高質過當代嘅
呢個post係討論動畫,個討論重點唔係樓主睇咗幾多套,有冇個人偏見,而係動畫質素本身

你提出嘅論據都係「你覺得」,都係好主觀,日本動畫上萬套,你先睇得幾百套,咁是咪都係以偏概全

而你提出嘅例子亦都偏頗,明明而家日本動畫產業面對緊好大嘅問題,但視而不見

另外你唔想要以偏概全咪睇吓其他人點詳細分析囉
但你詳細分析唔睇,動畫制作人訪談唔睇,一句tldr去結論要人餵食,咁我幫你唔到
成日有人讚八九十年代啲動畫
真係好睇得出名嗰幾套
其餘嗰啲劇情老土嗰日劇
最弊你連幾百套舊動畫都未睇過就喺到打晒J 眨低呢個年代嘅動畫呢

日本動畫產業面對咩問題?你指出咗啲咩?
故事題材闊度 深度>依家嘅動畫冇?
作畫>依家嘅動畫唔屈機?
異世界轉生丶後宮丶萌作當道>以前唔係機戰類當道?
設定唔嚴謹丶故事多BUG位嘅輕小說改編作品已經上到神台
>邊個同你講? 我#4已經表達咗我睇法,睇你咪又係私怨單打

庵野篇訪談2015年做,依家咩年份?
>隨著觀眾減少而導致資金減少,已無法有一個健康的製作環境。
鬼滅咩嚟?咒術咩嚟?紅到出晒圈唔當觀眾?新Eva票房幾多?

>他表示可能在 5 年後,台灣會成為世界動畫的中心,因為他們有熱情與動力。
台仔去幫日本動畫畫嘢就有,成為世界動畫的中心?搞緊笑?

>說到日本動畫現時的問題,庵野表示它們的形式已成惰性,他相信日本動畫必需要更加多變以及接受新模式,例如使用電腦動畫,才能尋找出新的環境及出路。
依家唔係?

唔係搵個專家就講乜都係啱 照單全收,自己用腦思考吓啦

至於最後 你都幾撚搞笑,意見俾人駁晒,就自己dum篇長文過嚟 總結都唔做想點?濕鳩到你
我又同你講,我dum篇嘢畀你 你又唔睇?
又咁講,隔咁多年仲有人記得同討論側面證明個套真神作,你睇下當年套k-on個個話神作,你依家又有幾何見人提起
你喜啦,主觀意見仲專業過做咗幾十年嘅專家
唔去日本真係浪費咗你,睇你帶比我地更多嘅高質作品
神作一定經得起時間考驗
一寫完z之後已經知道返唔到轉頭
嗰陣0079做畫到薩比家成班鬼上身咁
宜家就係咁洗白自護軍同吹大嗰班一見到阿寶就死左嘅ace
睇得幾套喺到印象流,你冇五十套都唔好講啦

2015年嘅時後,Netflix 都係啱啱開始投資日本動畫咋
2018年動畫產業規模比2002年大一倍,比八九十年代大
每年播出動畫量比九十年代多出一倍有突
>隨著觀眾減少而導致資金減少?
紅出圈數漏咗你的名字、天氣之子,票房過百億,呢啲咩嚟?

拎住7年前嘅資訊當係金科玉律,講出嚟笑死人
你有料就駁,我有邊句唔啱?結果你一句都駁唔到
私怨撚單打就叻,小學雞咁肉鳩酸
惱羞到要人生攻擊
sor lor,唔好嬲,我認我係小學雞
係啊,真心駁你唔到,好pro,勁啊
始終0079仲係有d超級系嘅影子
薩比家要做到邪惡反派咁
「唔去日本真係浪費咗你,睇你帶比我地更多嘅高質作品」
呢句原來唔係小學雞?
結果你係一句都駁唔到,dum句廢話 話你有講錯?
求神保祐巨人動畫版會有新ending
唔想二次傷害
外判真係冇解,日本人工vs中國/東南亞人工

當年有套女子高生(類似男子高生日常) ,外判比韓仔,浪費咗原作
諷刺嘅係個ed好受歡迎,因為搵咗梅津泰臣操刀

https://www.youtube.com/watch?v=8guyxEf4dA0
巴打唔洗同個痴線樓主癲
條友主觀覺得日本動畫收哂皮
點講都唔聽,笑死
近年同以前講日本動畫危機個時已經好左好多
神作我都覺少左
但佳作完全唔覺會輸/少過以前
講商業更加唔洗講
真係秒殺以前動畫界
Agger
睇返上面啲cm
就知佢「設定唔嚴謹丶故事多BUG位嘅輕小說改編作品已經上到神台」呢句係單打緊86
所以佢其實就係拗唔過人地 先開呢個po 單打,可悲到
blame好似n年前有fans made動畫
大家唔使勞氣,其實只係大家都誤會咗樓主,佢開po嘅目的本來就只係想表達 86係垃圾 呢個諗法,主要並唔係想攻擊其他現代作品嘅。因為86用左3d,所以3d=垃圾,因為86係輕改,所以輕改=垃圾,因為86係boys meet girl,所以就話依家嚟嚟去去都係boy meet girl嘅劇本,=無深度=垃圾。

樓主下次學精啲有嘢唔滿意,title 開名指住嚟中鬧就得,無謂搬埋啲祖宗18代出嚟,就係為咗話86係垃圾,結果又肯唔開名,搞到其他認真討論嘅人以為你攻擊曬全部現代動畫,誤會你啦
86 fans真係成身g點
開個懷舊post就以為批評緊套作品
如果套野真係「神作」,又駛咩要你班fans mon晒post護航呢
F世一
macross三神器
變型機械人 三角戀 歌
驚爆危機橫跨咁多代計佢咩年代好
首先,我係俾你個title呃入嚟我入到嚟亦都無討論86係咪神作,點知見你話日本動畫收皮嘅原因,全部都只係針對86嘅point,但就講到係全部現代動畫都不濟咁。其實我唔係淨係睇一套動畫囉除咗86仲有唔少鐘意嘅作品,唔係套套神作,但都俾你可以竹篙打曬
舊蠟筆小新都屌打晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞